Zdravje > Aktualno
344 ogledov

Nova metoda za korekcijo vida

Boštjan Drev Žurnal24 main
Tudi v Sloveniji imamo tretjo generacijo laserjev za korekcijo vida, ki so po besedah očesnega kirurga veliko uspešnejši in za 80 odstotkov manj invazivni kot stare metode.

Laserske operacije oči za izboljšanje vida poznamo že skoraj trideset let. Vsi okulisti v Sloveniji in na Hrvaškem, kot tudi večino centrov v EU še vedno izvaja očesne operacije po PRK metodi ali z LASIK metodo. V Sloveniji imamo po novem center za lasersko korekcijo dioptrije po novi metodi SMILE.

Zanimalo nas je, kakšne spremembe je vnesla nova SMILE (Small Incision Lenticule  Extraction) metoda, zato smo se obrnili na oftalmologa in očesnega kirurga Boštjana Dreva. V Očesnem Kirurškem centru Vidim so pri nas edini, ki lahko operirajo po zadnji metodi, in so eden od 291 centrov v svetu, kjer izvajajo to metodo.

Drev pojasnjuje, da gre za metodo, ki ni neposredno primerljiva s prejšnjimi, ampak predstavlja nov način na področju laserske korekcije dioptrije. Opisuje, da je nova laserska metoda manj invazivna, neboleča in ima manj možnosti za ponovitev dioptrije.  

Poškodba za 80 odstotkov manjša  

Dr. Drev, laser | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

“Gre za najmanj invazivno metodo, saj je v primerjavi s prejšnjimi metodami tukaj površinska poškodba epitelija roženice očesa za približno 80 odstotkov manjša kot pri prejšnjih metodah,” pravi Drev in dodaja, da je bistvena razlika v tem, da so prejšnji laserji z laserskim žarkom odstranjevali, brusili tkivo in ga gladili, novi laser pa tkivo reže. “Laser z zelo visoko natančnostjo najprej na točno določeni globini izreže, majhen del tkiva z želeno dioptrijo, ki ga imenujemo lentikel, nato pa na površini izreže še 2 do 3 milimetrsko luknjico, skozi katero očesni kirurg odstrani tkivo iz očesa.

Z novo metodo so v Nemčiji začeli že leta 2011, do zdaj je bilo po vsem svetu narejenih preko 200 tisoč operacij. “Krivulja pa hitro narašča, leta 2011 je bilo v Kölnu z novo metodo narejenih 10 do 15 odstotkov laserskih posegov na očesu, zdaj je slika obratna. Z novo metodo je narejenih okoli 85 odstotkov posegov,” opisuje Drev. Dodaja, da izobraževanje oziroma šolanje za delo na tem laserju traja tudi do dve leti, odvisno od prejšnjih kirurških spretnosti in znanja očesnega kirurga.

Laser SMILE | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
  Neboleča in hitra operacija

“Laserski poseg je povsem neboleč, kot tudi ni bolečin po laserskem posegu. Laser opravi svoje delo pri operaciji zelo hitro,” pravi Drev. Ne glede na višino dioptrije opravi svoje delo v 24 do 29 sekundah. Operacija izgleda tako, da laser ustvari niz impulzov v središču roženice, ti impulzi pa oblikujejo drobne mehurčke zraka, ki so manjši od odstotka širine človeškega lasu. Ti mehurčki ločijo tkivo, tako imenovani refraktivni lentikel, ki se nahaja v centru roženice in izgleda kot zelo tanka kontaktna leča. To tkivo kirurg nato odstrani od preostalega dela roženice. Za to potrebuje kirurg le nekaj minut.

“Laser je vedno enako hiter, zato bolniki, ne glede na višino dioptrije, ne doživljajo nepotrebne travme,” pojasnjuje. “Pri tem laserju uporabljamo posebej oblikovano kontaktno steklo, ki se anatomsko prilega očesu in zato ne vrši pritiska na oko” opisuje. “Pacient zaradi tega med izvajanjem posega ne izgubi slike, pokrovček je med izvedbo laserja prisesan na površino očesa še z minimalnim vakumom, poleg tega pa pri tej metodi ves čas gleda v zelenu utripajočo lučko, ki predstavlja sredino laserja, zaradi tega je tudi manj nevarnosti, da bi pacient med posegom premaknil oko,” je dejal. 

Manj bleščanja

Boštjan Drev | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

“Ker je površina zareza med operacijo tako majhna, pacienti vidijo precej dobro že v roku dveh ur,” pravi Drev. V enem do treh dneh se pacient vrne v normalne dnevne aktivnosti, v tednu pa lahko prične z vsemi športnimi aktivnostmi, vklučno s plavanjem. 

Boljša stabilnost 

Največja prednost, ki v ju omenja pri novejši metodi SMILE v primerjavi z metodo LASIK pa je dejstvo, da se po LASIK operaciji poruši stabilnost roženice očesa:“Najbolj stabilen in najbolj kompakten del očesa je površina. Pri prejšnji metodi pa si prav ta pokrovček, površino očesa zarezal in jo dvignil, da si lahko pod njo delal z laserjem” pojasnjuje. Pri SMILE metodi pa ostane ta površina nedotaknjena, na površini je le rez velik tri milimetre, medtem, ko je pri starejši metodi ta rez velik od 20 do 22 milimetrov.  

Pojasnjuje, da je roženica debela od 0,5 do 0,6 milimetra, kar predstavlja od 500 do 600 mikronov. “Če poškodujemo sprednji del stene roženice, ne vemo, koliko bo ta stena še fiksna čez leto ali dve,” pravi. Prav zato je po njegovih besedah metoda toliko boljša, saj ostane sprednja stena nedotaknjena, razen treh milimetrov. Metoda SMILE tudi zaradi tega dopušča možnost kasnejšega izvajanja drugih metod odstranjevanja dioptrije.

Boštjan Drev | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kontaktni športi

“Pri oblikovanju pokrovčka si porezal tudi drobne živčne nitke, ki imajo v očesu funkcijo senzorjev vlažnosti očesa in na ta način kontrolirajo utripanje vek,” pravi očesni kirurg. Te živčne nitke pa se po njegovih besedah nikoli v celoti ne zacelijo, zato imajo ti pacienti pogosto težave s suhostjo očesa.

“Pri pri metodi PRK so pacienti rabili en mesec, lahko tudi do tri, da so šli v polni delovni pogon, pri LASIK metodi je povrnitev vida hitra, v enem do 3 dneh se prav tako lahko povrnejo v normalni delovni ritem, se pa en mesec odsvetuje plavanje in zaradi zaradi roženičnega režnja-pokrovčka obstaja vedno nekaj ovir pri kontaktnih športih. Po metodi SMILE lahko začnejo z osnovnimi športnimi aktivnostmi v treh dneh do enem tednu,” pravi in dodaja, po enem tednu je dovoljeno plavanje, prav tako pa ni ovir za ukvarjanje s kontaktnimi športi, kot sta denimo boks, rokomet, košarka. “Pri tej metodi kontaktni športi niso problem. Ob udarcu v oko pa se je pri prejšnji metodi pokrovček lahko še vedno dvignil. Lahko te je udarila veja in ti dvignila pokrov,” pravi. Pri metodi SMILE je luknjica tako majhna, da se pokrov še vedno drži očesa, ta luknjica pa je tudi sicer skrita pod veko. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:33 08.avgust 2015.

    Ja samo kaj ko država vidi vse samo skozi svojo ekonomsko dioptrijo. Šele ko bo 80% vse dioptrije odpravljene z omenjeno metodo bodo starejše metode zakonsko prepovedali, češ glej kak mi skrbimo za vaše zdravje.

  • mph 09:42 08.avgust 2015.

    V vidu tega članka mislim, da je naravnost kriminal, da se sploh še uporabljajo starejše generacije, kar bi morali z zakonom prepovedat, če so že neodgovorni zdravniki, ki uporabljajo stare metode, ki so dokazano bolj nevarne in slabše.