Zdravje > Aktualno
3420 ogledov

Nova raziskava o uničujočih učinkih covida

oči, pisarna, utrujenost Profimedia
Dolgotrajni covid lahko vpliva na kakovost življenja bolnikov bolj kot nekatere vrste raka in v enaki meri kot Parkinsonova bolezen.

Dolgotrajni covid lahko vpliva na kakovost življenja bolnikov bolj kot nekatere vrste raka in v enaki meri kot Parkinsonova bolezen, kažejo nove raziskave. Raziskava, ki sta jo izvedla University College London (UCL) in Univerza v Exeterju, je preučevala vpliv dolgotrajnega covida-19 na življenja 3754 ljudi, hospitaliziranih zaradi te bolezni.

V okviru študije so morali pacienti v posebni aplikaciji odgovoriti na vprašanja o tem, kako dolgo covid-19 vpliva na njihovo vsakdanje življenje, in oceniti resnost stanja od 0 do 40. Ugotovljeno je bilo, da so povprečni rezultati utrujenosti podobni ali slabši kot pri bolnikih z anemijo, povezano z rakom, ali hudo ledvično boleznijo, rezultati kakovosti življenja pa so bili tudi nižji kot pri bolnikih z napredovalim rakom. Znanstveniki so domnevali, da je vpliv dolgotrajnega covida na dnevne dejavnosti bolnikov močnejši kot pri bolnikih po možganski kapi in primerljiv z bolniki s Parkinsonovo boleznijo.

bolezen, covid, slabo počutje | Avtor: Profimedia Profimedia
Dolgi covid opredeljujejo kot nadaljevanje ali pojav novih simptomov simptomov in znakov, ki so prisotni še štiri ali več tednov po okužbi s sars-cov-2 in niso posledica drugih bolezni. Po podatkih NHS, britanske nacionalne zdravstvene službe, so glavni znaki dolgotrajnega covida-19 skrajna utrujenost, zasoplost, izguba voha in bolečine v mišicah.

Ne samo, da dolgotrajni covid negativno vpliva na življenja bolnikov na individualni ravni, raziskovalci verjamejo tudi, da bi lahko imel pomemben gospodarski in družbeni vpliv. Med anketiranimi v raziskavi jih je bilo 94 odstotkov delovno sposobnih (med 18 in 65 let), od tega jih je 51 odstotkov navedlo, da v preteklem mesecu niso mogli delati vsaj en dan.

"Naši rezultati so razkrili, da ima dolgotrajen covid uničujoč vpliv na življenja bolnikov, skupaj z utrujenostjo, ki vpliva številne dejavnosti, na delo, druge obveznosti in medosebne odnose", je povedal Henry Goodfellow z Inštituta za epidemiologijo in zdravje UCL, ki je eden od vodij študije.  Po njegovem mora biti utrujenost pomemben dejavnik pri načrtovanju klinične oskrbe in rehabilitacije.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 3
  • Pierre 10:44 22.junij 2023.

    Pod Janšo je epidemijo ''zajezila'' strokovna skupina za korono, še pomnite tovariši...

  • rd2dmk2 21:12 09.junij 2023.

    vprašani so morali odgovoriti na stanje.. ma ne me imet za norca..a vas boli ? ne. kolk vas boli ? nič ? aja smo vam pozabil povedat, da če vas kaj boli dobite vsak mesec 100 dolarjev.. no.. sem se ...prikaži več se spomnil da me boli, fest me boli.. dobra raziskava, ni kaj..

  • Ender3 16:23 08.junij 2023.

    Long kovid ?? To diagnozo ne dobiji samo nekateri prebolevniki temveč tudi tisti, ki so bili večkrat cepljeni. In posledično temu so vakcinacije ustavili, prepovedali. Plačane zaloge cepiv pa se postopno uničuje. Kaj pa plačevanje odškodnin ? Ne pride v ...prikaži več poštev, ker so se ljudje cepili na lastno odgovornost tudi s priporočilom medicinske stroke.