Zdravje > Aktualno
10688 ogledov

Nova raziskava: Pri skoraj tretjini zaznali povsem novo bolezen

Velika Britanija omikron covid-19 Epa
Rezultati študije bi lahko pomagali predvideti obseg prihodnjih zdravstvenih zapletov in pri načrtovanju zdravstvene oskrbe.

Skoraj tretjina (32 od 100) starejših odraslih, okuženih s covid-19, je leta 2020 razvila vsaj eno povsem novo bolezensko stanje, ki je zahtevalo zdravniško pomoč v tednih po začetni okužbi.

Gre za stanja, povezana z glavnimi telesnimi organi in sistemi, vključno s srcem, ledvicami, pljuči in jetri, ter zaplete v duševnem zdravju.

Študijo so ameriški raziskovalci izvedli na skoraj 133.000 Američanih, starejših od 65 let, okuženih s koronavirusom leta 2020, in na približno enakem številu ljudi, ki niso bili okuženi s covidom.

Študija o pogostosti in resnosti posledic (novih zdravstvenih stanj) po okužbi s covid-19 pri starejših od 65 let je pokazala, da je skoraj vsak tretji bolnik s covidom poiskal zdravniško pomoč vsaj tri tedne po diagnozi zaradi nove zdravstvene težave.

V primerjavi z tistimi, ki leta 2020 niso zboleli za novim koronavirusom, so imeli tisti, ki so ga preživeli, povečano tveganje za številne zdravstvene težave, vključno z dihalno odpovedjo (dodatnih 7,55 primerov na 100 ljudi), utrujenostjo (dodatnih 5,66 primerov na 100 ljudi), visokim krvnim tlakom ( 4,43 primerov na 100 ljudi) in z diagnozami povezanimi z motnjami v duševnem (dodatnih 2,5 primerov na 100 ljudi), so ugotovili ameriški znanstveniki. 

Velika Britanija omikron covid-19 Covid-19 Zdravje Nova ameriška študija opozarja na težave s srcem

Stanje bolnikov s covidom so ob tem primerjali še s tistimi, ki so bili okuženi z drugimi respiratornimi virusi, kot je virus gripe. Po covidu-19 so v primerjavi z gripo zaznali bistveno več težav zaradi dihalne odpovedi, demence in utrujenosti. 

Glede na to, da gre za opazovalno študijo, ni bilo mogoče ugotoviti natančnega vzroka za to. Raziskovalci priznavajo nekatere omejitve študije, kot je možnost, da nekatere diagnoze morda niso posledica novih zdravstvenih težav, ki jih povzroča okužba s covid-19.

 

 

Komentarjev 8
  • softundsicher 17:00 15.februar 2022.

    Zaplete v duševnem zdravju? Res al kaj? A to, da so zdrave ljudi zapirali, jim prepovedali druženja, itd... pa sploh nima veze z duševnim zdravjem? Važno je, da se to kaže pri tistih, ki so bili okuženi. Pri ostalih je vse ok.

  • Avatar Leon
    Leon 14:32 15.februar 2022.

    Nova raziskava: Pri skoraj tretjini zaznali povsem novo bolezen.....IJJ že pripravlja diagrame in grafikone za naslednji mesec !

  • miha91 14:11 15.februar 2022.

    https://www.odpriteoci.si/post/skrivna-navodila-dr-faucija-zdravnikov-znanstvenikov-ki-so-opravljali-prve-teste-s-kovid-zvarki