Zdravje > Aktualno
49 ogledov

Nove ugotovitve o prehladu

Prehlad Imunoglukan Žurnal24 main
Ameriški znanstveniki so ugotovili, kdaj prehladni virusi najbolje uspevajo in kako si lahko z novimi ugotovitvami pomagamo.

Virusi, ki povzročajo navaden prehlad, so srečnejši v mrzlem nosu. Raziskava ameriških znanstvenikov z Univerze Yale, o kateri poroča BBC, dokazuje, da je naš imunski sistem pri nižjih temperaturah oslabljen, kar omogoča virusom boljše pogoje za preživetje. Zato strokovnjaki svetujejo, da imamo med prehladom nos vedno na toplem in da preprečimo vnos mrzlega zraka. Ugotovitve raziskave so objavili v zborniku Nacionalne akademije za znanost.

Šibkejši imunski sistem

Nahod oziroma akutno vnetje nosne sluznice najpogosteje povzročajo rinovirusi. “Že petdeset let vemo, da se virus najbolje razmnožuje v nosu, a do zdaj nismo poznali pravega mehanizma," pojasnjuje raziskovalka Akiko Iwasaki. Delovanje rinovirusov so v tej raziskavi testirali pri temperaturi nosu 33 stopinj Celzija in običajni telesni temperaturi 37 stopinj Celzija. Iwasakijeva je pojasnila, da je imunski sistem postal šibkejši ob mrzlem nosu in je imel v takšnih pogojih virus boljše možnosti za razmnoževanje. "Nižje temperature pomenijo slabši odziv imunskega sistema," dodaja.

"Naše ugotovitve bi lahko pomagale pojasniti, zakaj je prehlad pogostejši v mrzlih mesecih leta," pravi Iwasakijeva. Ob tem opozarja, da je vzrok sicer veliko bolj zapleten. Prehladu se sicer po njenem mnenju lažje izognemo, če vse leto preživimo v toplih krajih, ali če preprečimo mrzlemu zraku, da pride v nosno votlino. Nad raziskavo je navdušen tudi profesor z Univerze v Nottinghamu Jonathan Ball: "Ugotovitve bi lahko pojasnile, zakaj rinovirusi napadejo nos in ne toplejših delov telesa kot denimo pljuča."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.