Zdravje > Aktualno
6524 ogledov

Nov rekord: Trije od štirih pozitivni

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Število okužb še vedno narašča.

V nedeljo so naši zdravstveni delavci analizirali 11.104 testov PCR, s katerimi so potrdili 8.396 novih primerov okužb, število se je glede na prejšnjo nedeljo podvojilo. 

Ni izključeno, da so včeraj obdelali še vzorce, ki so jih odvzeli prejšnje dni, saj je za konec tedna odvzetih manj vzorcev kot med tednom in lahko laboratoriji zmanjšajo zaostanek. Del PCR testov sicer pošiljajo v Nemčijo.

Delež pozitivnih testov znaša skoraj 76 odstotkov, kar je za malenkost več kot včeraj in predstavlja nov rekord. Opravljenih je bilo tudi 44.909  hitrih testov. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 10.474 (dan pred tem 9. 950), štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb pa je naraslo na 5.620 (dan pred tem 5.329) na sto tisoč prebivalcev.

Delež pozitivnih testov PCR je že vse od 10. januarja višji od 50 odstotkov. V soboto je znašal 75,5 odstotka. Močno se je povečalo tudi število opravljenih testov PCR. 

Po napovedih Matjaža Leskovarja z Inštituta Jozef Stefan bomo vrh števila potrjenih testov predvidoma dosegli do konca januarja, vrh v bolnišnicah pa predvidoma v prvi polovici februarja. Zasedenost bolnišnic, predvsem enot intenzivne terapije, bo predvidoma bistveno manjša kot na vrhuncu četrtega vala. "Čeprav je spremenjen režim testiranja nekoliko znižal število pozitivnih testov, bomo v naslednjem obdobju morebiti presegli največje število potrjenih okužb v enem dnevu," je zapisal Leskovar. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 8
  • radsemastimzmesom 11:21 24.januar 2022.

    "Epidemiologi bodo imeli epidemijo pod nadzorom, ko bo delez okuzenih 3%" - le kam se je izgubila ta trditev, ki ste jo na zurnalu ponavljali vsakodnevno, da je SKORAJ postala resnica. A sedaj to ne velja vec al kako? Ja ...prikaži več kako nas bodo pa potem epidemiologi lahko varovali, ce slednje to ne drzi vec?

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:03 24.januar 2022.

    Bravo . Svetovni prvaki . Kot je JJ rekel nismo največji smo pa lahko najboljši! Butale!

  • Avatar Leon
    Leon 10:32 24.januar 2022.

    Po napovedih Matjaža Leskovarja z Inštituta Jozef Stefan bomo vrh števila potrjenih testov dosegli ......očitno gre za novo naročilo testerjev . Koliko milijonov jih potrebujejo ?