Zdravje > Aktualno
29263 ogledov

Novi podatki: Dosegli rekord v drugem valu, številka zelo visoka

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Včeraj 55 novih okužb, nova smrtna žrtev. "Zdaj v ospredje prihajajo stiki ljudi na delovnih mestih," pravi Bojana Beović.

V Sloveniji so v torek ob 1605 testih potrdili kar 55 okužb z novim koronavirusom. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 26 bolnikov s covidom-19, štirje so na intenzivnem oddelku, dva več kot včeraj. Na žalost je včeraj umrl novi bolnik. 

Da je epidemija nevarno v porastu, priča primerjava s podatki marca in na začetku aprila, ko smo poročali o dnevnih rekordih in številkah nad 40 dnevno okuženih; če je 21. marca  NIJZ poročal o 38 novih pozitivnih testih, jih je bilo čez dva dni 48, največ pozitivnih primerov (61), pa je Slovenija zabeležila 26. marca. Ob prvem aprilu smo imeli še 56 novih okužb, dva dni pozneje 43, za tem se je krivulja začela počasi spuščati. 14. maja je vlada objavila konec epidemije, s 1. junijem je UKC Ljubljana ostal edina covid bolnišnica. Številke nad 50 tako nismo beležili vse od 1. aprila do danes, ko poročamo o novem rekordu v tem drugem valu in tretji najvišji številki do sedaj. 

"Na žalost je bil ta vnos okužb iz Hrvaške zelo masiven, čemur razumljivo sledi obsežnejši notranji val, ki smo mu priča sedaj. Po podatkih epidemiologov, ki se ukvarjajo s posameznimi primeri in skušajo kontakte omejiti s karantenami, so ti manjši izbruhi povezani z druženji,  amapak zdaj v ospredje prihajajo stiki med ljudmi na delovnih mestih. Dopustov je konec, ljudje so se množično vrnili na delovna mesta in delež teh ljudi je ogromen, bistveno večji kot na primer v šolah," je zadnji porast okužb, na novinarski konferenci Gospodarskee zbornice o preventivnih ukrepih za preprečevanje širjenja covida-19 v delovnem okolju, komentirala vodja strokovne posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović. 

Slovenija je zelo ranljiva

"V Sloveniji smo se uspešno spopadli z epidemijo, a pred nami je zahtevnejše obdobje, zimski meseci, ko so možnosti za širjenje okužb večje," je poudarila Tina Bregant, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. "K sreči v Sloveniji popolnega zaprtja nismo imeli. V Španiji so bile denimo cele družine zaprte v stanovanja."

"Korona je izredno požrešna, golta denar, živce in tudi življenje."

Tina Bregant, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje

Opozorila je, da je Slovenija zelo ranljiva. "Smo država na prepihu, Italija v prvem valu, Balkan v zdajšnjem valu - izjemno krhki smo," je dejala Bregantvoa. "Pomembno je, kaj se dogaja v naši okolici in kako se obnašamo sami. O virusu vemo več. Smo bolje opremljeni, bolj osveščeni. Nekatere rutine so vzpostavljene. Ko bomo imeli cepivo, bomo lahko aktivno zniževali breme v okolje." 

dezurni@zurnal24

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 14:06 02.september 2020.

    Na BSF (blejski sestanek fašistov ) so se družili brez mask in varnostne razdalje . Torej komu naj verjamem vse to o širjenju virusa .

  • NeAnonimni 13:13 02.september 2020.

    an answer given by Dr Michael Ryan, “at the moment in most parts of the world due to lockdown most of the transmission that's actually happening in many countries now is happening in the household at family level. In some ...prikaži veče senses transmission has been taken off the streets and pushed back into family units. Now we need to go and look in families to find those people who may be sick and remove them and isolate them in a safe and dignified manner”.

  • Avatar Leon
    Leon 13:00 02.september 2020.

    Največja nevarnost je zavajanje ljudstva in fake news Nova24 in madžarski posredniki .