Zdravje > Aktualno
13482 ogledov

Novi podatki: Nekoliko slabše kot dan prej, pa vendarle...

Testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Saša Despot množično testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju s hitrimi testi na novi koronavirus pred torkovim ponovnim odprtjem šol za učence prve triade in vrtcev v devetih slovenskih regijah z boljšo epidemiološko sliko
V primerjavi s prejšnjim četrtkom se je število potrjenih primerov kljub temu znižalo za 14,3 odstotka. Krivulja pada zelo počasi.

V četrtek je bilo potrjenih 910 novih primerov okužbe s SARS-CoV-2. Opravljenih je bilo 4.556  testov PCR, delež pozitivnih testov je včeraj znašal 20 odstotkov. 

Opravljenih je bilo tudi 19.723 hitrih testov. Podatkov o tem, koliko hitrih testov je bilo pozitivnih in jih je bilo treba potrjevati še z metodo PCR, ni. "Z obžalovanjem ugotavljamo, da je NIJZ s 13. 2. prenehal s poročanjem o rezultatih oz. številu pozitivnih HAT-testov. Nov način poročanja pomeni izgubo enega od pomembnih kazalnikov, ki jih uporabljamo za spremljanje epidemije, s čimer se bistveno slabša vpogled in razumevanje dinamike širjenja virusa pri nas," je ob tem opozorila ekipa Sledilnika za covid-19.

V primerjavi s prejšnjim četrtkom se je število potrjenih primerov znižalo za 14,3 odstotka. Pred natanko tednom dni je bilo namreč po podatkih Sledilnika potrjenih 1.062 novih primerov. Prejšnji četrtek sicer še ni bilo v veljavi potrjevanje pozitivnih hitrih testov z metodo PCR. Delež pozitivnih testov PCR je takrat znašal 16,5 odstotka, pozitivnih hitrih testov pa 1,1 odstoka. 

Primerjava novih okužb z dnevom prej ni tako spodbudna, v sredo so opravili 4.271 PCR testov, okuženih je bilo 872 ljudi, danes torej znova malenkost več (910). Tudi hospitaliziranih je nekoliko več: včeraj 619, danes 623. Meja za prehod v rumeno fazo je 500. 

Povprečje okužb v zadnih sedmih je danes padlo za 2,8 odstotka in se ustavilo pri številki 751, še navaja Sledilnik. Meja za prehod v rumeno fazo, ki prinaša tudi ukinitev policijske ure, je 600. 

 

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je na včerajšnji novinarski konferenci dejala, da se epidemiološka situacija v Sloveniji ugodno izboljšuje, kar pa je posledica izvajanja ukrepov pred 10 do 14 dnevi. Ob tem je opozorila, da lahko prehitro in pretirano sproščanje ukrepov sproži tretji epidemični val.

Ob tem je treba dodati, da se krivulja v nekaterih regijah spet obrača navzgor. To so občine, kjer je v zadnjih 14. dnevih najslabše.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Mesija_se_vraca 11:27 19.februar 2021.

    Raje se igrajte z lulčki, bo več koristi, budale kvazinovinarske

  • sam1 11:05 19.februar 2021.

    Te številke pa % nikakor ne grejo v uho,ampak vladi je važno,da govori kar jim paše,potem jim pa vso resnico potrdi še tisti pravičnik na 24 Novi Tv in resnica je tu......