Zdravje > Aktualno
7367 ogledov

Novi podatki odlični, to lahko pričakujemo danes

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Pandemija prehaja v endemijo, vlada bo tako na današnji seji odločala o pričakovanem sproščanju epidemioloških ukrepov.

V sredo je bilo izdanih 4.093  TAN kod, kar je spodbuden podatek. V primerjavi s prejšnjim tednom jih je bilo izdanih 3507 manj. 

Siol medtem poroča, da so včeraj v Sloveniji neuradno potrdili 4.542 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 7.640 manj kot teden dni prej, ko so jih potrdili 12.182.

Vlada o sproščanju ukrepov

Krivulja torej še vedno upada, vlada bo tako na današnji seji odločala o pričakovanem sproščanju epidemioloških ukrepov. Da je pričakovano, nakazujejo tako predlogi stroke kot izjave zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja in predsednika vlade Janeza Janše. V prihodnjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo in predlogom predstavnikov zdravstva odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov, je včeraj na Twitterju zapisal premier. 

Janez Janša Slovenija Odločitev padla: Janša sporočil, kaj nas čaka v prihodnjih dneh

Pandemija prehaja v endemijo

Stroka je zavzela stališče, da je nastopil čas, ko lahko začnemo s postopnim sproščanjem ukrepov. Mikrobiologi, epidemiologi, pediatri, družinski zdravniki in drugi strokovnjaki so s Poklukarjem v Kongresnem centru Brdo o tem razpravljali v torek. "Prvo rahljanje ukrepov oziroma postopno približevanje normalnosti lahko pričakujemo že po četrtkovi seji vlade. Ukrepi bodo šli v smeri, da bi se zunaj bolnišnic živelo čim bolj normalno, znotraj njih pa bi ohranjali vzdržen sistem," je napovedal minister.

Predlogi se nanašajo na odpravo karantene in omejitev rebe pogoja PCT. Po besedah vodje stokovne skupine za covid-19 so predlagali odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah. V gostinstvu pa predlagajo ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oziroma vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

 

Komentarjev 2
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:24 17.februar 2022.

    nerazglašena pandemija prehaja v nerazglašeno endemijo

  • Gandi123 08:06 17.februar 2022.

    Vse se dogaja tako, kot je bilo že pred leti napovedano. In mi smo se smejali teorijam zarote, zdaj pa se je izkazalo, da je vse res! 😡😢