Zdravje > Aktualno
7140 ogledov

V tako zdravi občini živite

Saša Despot
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil kazalnike o zdravju v slovenskih občinah

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je objavil kazalnike o zdravju v slovenskih občinah. Objavljeni so na spletni strani Zdravje v občini oziroma tukaj

Na nivoju celotne Slovenije lahko ugotovimo, da se je zmanjšal delež prekomerno prehranjenih otrok in delež poškodovanih v transportnih nezgodah. Boljša je odzivnost v preventivni program ZORA, zmanjšalo se je število okužb s klopnim meningoencefalitisom. V Sloveniji se je zmanjšala  tudi umrljivost, kar se odraža v povečanju deleža prebivalcev, starejših od 80 let.

Več prometnih nesreč zaradi alkohola

Kljub temu pa podatki še vedno kažejo zaskrbljujočo rabo alkohola med prebivalci Slovenije, saj se je povečal delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji in delež bolezni, pripisljivih alkoholu.

Najvišji delež nesreč s povzročitelji pod vplivom alkohola je v posavski regiji, najnižji pa v zasavski.

Eden od podatkov navaja, da je bolezni povezanih z alkoholom, zaradi česar so ljudje pristali v bolnišnici, največ v občinah Trnovska vas, Sveti Andraž v Slovenskih Goricah, Jezersko, Dobje, Podlehnik, Škocjan, Idrija, Kobilje...

Kar se spodbudnih podatkov tiče, NIJZ objavlja primer občin, kjer v zadnjih petih letih niso zabeležili samomora: Kobilje, Osilnica, Kungota, Dobrovnik, Solčava, Trzin, Velika Polana, Makole.

Na program Svit, torej presejalni program za zgodnje odkrivanje raka na debelem črevesju, se najbolje odzivajo v občinah Železniki, Gorenja vas - Poljane, Škofja Loka, Mirna Peč, Cerkno, Semič.

Kako najlažje poiskati podatke za vašo občino, si lahko ogledate tudi v dveh videoposnetkih( spodaj) - vodičih po spletnem mestu.

Manj debelih otrok

V primerjavi z letom 2016, ko so bili objavljeni prvi podatki Zdravja v občini, se je delež prekomerno težkih otrok zmanjšal v 60 % občin. V 40 odstotkih občin se je ta delež sicer povečal, vendar na ravni celotne države opažamo zmanjšanje deleža prekomerno prehranjenih otrok. Spodnja infografika sicer prikazuje primerjavo med lansko in letošnjo objavo. 

Debel otrok Zdravje otrok Zdravje Epidemija debelosti: V devetih evropskih državah predebelih več kot 30 odstotkov 11-letnih dečkov

 

 | Avtor: Nijz Nijz

Novi kazalniki prikazujejo podatke o vplivu okolja na zdravje, prekomerni prehranjenosti odraslih in hrupu v okolju. V sodelovanju z Agencijo RS za okolje so tako pripravili podatke kakovost pitne vode, škodljivost azbesta in PM-delcev v zraku, nevarnost vročinskih valov in ogroženost za klopnim meningoencefalitisom.

Občine, v katerih so v zadnjih desetih letih zaznali največ primerov klopnega meningoencifaltisa so Loški potok, Vitanje, Bloke, Gorenja vas - Poljane, Kostel, Preddvor, Kobilje, Sodražica.

Vročinski valovi vplivajo na počutje in zdravje ljudi

V obdobju vročinskih valov pogosto opažamo večjo umrljivost od pričakovane. Tako je bilo leta 2015 v obdobju vročinskih valov v Sloveniji 7 primerov več smrti, največ v delu Slovenije z omiljenim celinskim podnebjem, kjer sta tudi obe največji mesti. Največ umrlih zaradi vročinskih valov je bilo med starejšimi ter pri osebah s kroničnimi srčno-žilnimi boleznimi. V mestih stanje dodatno poslabšuje onesnažen zrak z delci (PM) in ozonom.

Opozorilo Zdravje Tudi zato se število srčnih infarktov samo še povečuje

Pitna voda

Glede pitne vode strokovnjaki ugotavljajo, da imajo večja oskrbovalna območja praviloma ustrezno mikrobiološko kakovost pitne vode. "Iz zdravstveno preventivnega vidika so najbolj problematična mala oskrbovalna območja, brez profesionalnega upravljavca, ki oskrbujejo po 50-1000 prebivalcev (zlasti 50-500 prebivalcev), zaradi velikega deleža fekalne onesnaženosti (onesnaženost s človeškimi in/ali živalskimi iztrebki). Problematična so tudi oskrbovalna območja, ki se oskrbujejo s površinsko vodo, med katere, iz vidika tveganja za zdravje, prištevamo kraške vire pitne vode, saj imajo občasno fekalno onesnaženje," še piše v poročilu. 

Hrup v Sloveniji

 | Avtor: Nijz Nijz
Vedno več ljudi prebiva v urbanem okolju, v mestih, kjer so stalno prisotni različni zvoki. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2011 ocenila, da v zahodnem delu Evrope vsak peti prebivalec spi v hrupnem okolju, kar bi lahko imelo posledice za njegovo zdravje. Ko so upoštevali tudi motnje v dnevnem času, so ocenili, da hrup prizadene vsakega tretjega prebivalca. Najbolj prisoten v okolju je hrup prometa. 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.