Zdravje > Aktualno
4075 ogledov

Tudi zato se število srčnih infarktov samo še povečuje

Ekstremni vremenski dogodki, kot so bili na primer vročinski valovi leta 2018 v Evropi, bi lahko v prihodnosti povzročili povečanje bolezni srca in ožilja.

Okolje ima lahko velik vpliv na človeški kardiovaskularni sistem, znano je tudi to, da huda nihanja temperatur povečujejo tveganje za srčni napad. "Zlasti pri zelo visokih in zelo nizkih temperaturah je bilo to jasno dokazano. V tej najnovejši študiji smo želeli ugotoviti, v kolikšni meri se je tveganje srčnega napada v povezavi s toploto in mrazom, spremenjalo skozi leta," pojasnjuje Kai Chen, raziskovalec na Inštitutu za epidemiologijo v Münchnu.

srčni napad, bolečina Video: Rešite si življenje! Zdravje Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam?

Raziskovalec je v ta namen pregledal podatke iz registra miokardnega infarkta v bolnišnici v Augsburgu. Študija je zajela več kot 27 tisoč bolnikov s srčnim infarktom med letoma 1987 in 2014. Povprečna starost preučevanih bolnikov je bila približno 63. 73 odstotkov je bilo moških, zabeležili so13.000 smrtnih primerov, povzema Science Daily.

Zdravje Srčni infarkt: Že mesec dni prej boste začutili te simptome

Posamezne srčne napade so primerjali z meteorološkimi podatki na dan napada in jih prilagodili za vrsto dodatnih dejavnikov, kot so dan v tednu in socialno-ekonomski status. "V obdobju 28 let smo ugotovili, da se je v zadnjih letih zaradi ogrevanja ozračja povečalo tveganje za srčni napad," je opozoril Chen.

Srčni infarkt | Avtor: Profimedias Profimedias
Da bi to dokazali, so raziskovalci primerjali podatke med letoma 1987 in 2000 s podatki od leta 2001 do 2014. "Naša analiza je pokazala, da se je v zadnjih nekaj letih tveganje srčnega infarkta zaradi višjih povprečnih temperatur povečalo v v primerjavi s  prejšnjim obdobjem," pojasnjuje raziskovalec. Po njegovem so še posebej ogroženi tisti, ki imajo sladkorno bolezen trpijo ali za hiperlipidemijo (hiperholesterolemija je ena najpogostejših dedno pogojenih motenj presnove lipidov, ki jo ima ena oseba na 200 do 300 prebivalcev.) V isti primerjavi med tveganjem za srčni napad in hladnim vremenom v raziskavi niso zaznali sprememb. 

Ali so podnebne spremembe tveganje za srčni napad?

"Naša študija kaže, da je treba večjo pozornost nameniti visokim temperaturam kot potencialnemu sprožilcu za srčne napade, predvsem zaradi dejstva, da prihaja do velikih podnevnih sprememb," pojasnjuje glavna raziskovalka Alexandra Schneider, ki dodaja, da bi ekstremni vremenski dogodki, kot so bili na primer vročinski valovi leta 2018 v Evropi,  lahko v prihodnosti povzročili povečanje bolezni srca in ožilja.

dezurni@zurnal24
 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice