Zdravje > Aktualno
80470 ogledov

Srčni infarkt: Že mesec dni prej boste začutili te simptome

S temi znaki nas lahko telo nekaj tednov prej opozori pred grozečo nevarnostjo.

Več kot 50 odstotkov ljudi, ki so dobili srčni napad, je imela znake že mesec prej, je pokazala nedavna ameriška študija. Zato bodite pozorni na šest znakov, ki se lahko pojavijo mesec dni pred srčnim napadom, saj vam to lahko reši življenje. Delite jih tudi s svojimi najdražjimi.

Srčni infarkt Zdravje Že mesec dni prej lahko začutite te simptome, znaki tudi zunanji

Najbolj tipična za srčno kap je močna, tiščeča bolečina za prsnico. Takšna bolečina se lahko širi tudi v vrat, v spodnjo čeljust, levo roko, zgornji del trebuha ali v hrbet. Bolečina se lahko pojavi povsem nenadoma, tako ob naporu kot v mirovanju. Ob takšni bolečini je bolnik prizadet, lahko se poti, občuti slabost, težko diha, je nemiren in prestrašen. Gre seveda za znake, ki se pojavijo tik pred napadom in jih običajno prepoznamo, čeprav je lahko že prepozno.

Zato je treba biti pozoren na znake, ki se lahko pojavijo že prej. Raziskava The Cedars-Sinai Heart inštituta v Los Angelesu, je pokazala, da bi znake srčnega zastoja lahko prepoznali že mesec dni prej.

razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto Neverjetno! Zdravje Saj ni res: V ljubljanskem UKC otroka skrili pred kirurgom

 

Znaki se pojavijo že nekaj tednov prej

Defibrilator | Avtor: Profimedias Profimedias
Ameriški kardiologi pregledali zdravstvene kartoteke moških, starih od 35 do 65 let, ki so utrpeli srčni zastoj. Podatki raziskave so pokazali, da je 56 odstotkov bolnikov imelo v tednih pred napadom bolečine v prsih, 13 odstotkov kratko sapo in 4 odstotki vrtoglavico, omedlevico ali občutek razbijanja srca.

Znaki, ki se lahko pojavijo mesec dni prej

Neobičajna utrujenost:  Povsem običajno je, da smo po dolgem in napornem dnevu utrujeni. Če ste nenehno utrujeni in to tudi zjutraj, ko vstanete, čeprav je bilo spanja dovolj, bo treba k zdravniku.

Motnje spanja: Opozorilni znak srčnega napada je tudi motnja spanja oziroma nenadna sprememba spalnih navad. Gre za to, da vam podzavest pravi, da je nekaj narobe. Če se torej pogosto zbujate, ponoči morate pogosto na stranišče, ste ves čas žejni in za to ni logične razlage, obiščite zdravnika.

Zasoplost: Če srce dobi manj krvi, to pomeni, da pljuča prejmejo manj kisika kot običajno. Če imate težave z dihanjem, je to lahko znak, da je nekaj narobe s srcem.

Prebavne motnje: Naslednji opozorilni znak srčnega napada so lahko tudi prebavne motnje. Če torej niste pretiravali z začinjeno hrano, prebavne motnje pa ne izzvenijo v nekaj dneh, je mogoče čas za alarm. 

Tesnoba: Če opazite, da ste ves čas tesnobni, razdraženi in nimate pravega vzroka za to, je mogoče krivo srce. Osebe, ki so preživele napad, pravijo, da so se zelo čudno počutile, da jih je začela mučiti neznanska tesnoba in občutek, da se jim bo zgodilo nekaj hudega. 

Težke roke: Če vaše srce ne dobiva dovolj kisika, živci impulze o tem pošljejo v hrbtenico. Živci, ki so povezani med srcem, hrbtenico in rokami, pošiljajo impulze, ki lahko povzročajo bolečine v vaših rokah. Bodite pozorni na odrevenele, težke in slabotne roke.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice