Zdravje > Življenjski stil
17292 ogledov

Srčni infarkt: Kako preživeti, če si sam?

srčni napad, bolečina Profimedias
Nenadoma začneš čutiti bolečino v prsih, ob tebi pa nikogar.

Ko ste sami in nenadoma začutite značilno bolečino oziroma simptome, ki nakazujejo srčni infarkt, torej tudi nenormalni srčni utrip, ne zapravljajte časa in takoj naredite dvoje; globoko vdihnite in zakašljajte, kar se da močno.

Počakajte dve sekundi in ponovite cikel: globoko dihanje - kašelj. Kašelj mora biti globok in dolg, iz prsnega koša. Ponavljajte, dokler ne pridete v bolnišnico, poroča Health & Wellness.

Tako boste zdržali do bolnišnice

Globok vdih dovaja kisik v srce, kašelj pa povzroča, da se srce stiska in vzdržuje cirkulacijo krvi. Stiskanje srca prav tako pomaga pri obnovi normalnega ritma. "Pomembno je, da se zavedate, da je to nujna metoda, zato je pomembno, da čimprej poiščete zdravniško pomoč," sporočajo na posnetku.

Znaki srčnega napada

  • Bolečina za prsnico, je pekoča, žgoča in stiskajoča. Lahko se širi v vrat in spodnjo čeljust, v levo ramo in vzdolž leve roke, v zgornji del trebuha in nazaj v hrbet.
  • Jakost bolečine se ne spreminja s kašljem, z globino dihanja, s spremembo položaja telesa ali s pritiskom na prsni koš. Traja več kot nekaj minut, lahko izgine in se ponovno vrne. 
  • Bruhanje, teža in bolečina v želodcu.
  • Bolnik se znoji, je omotičen, utrujen, v obraz je bled in težko diha.

"Če sumite na simptome srčnega napada, ne oklevajte, ampak prosite nekoga, da vas popelje v najbližjo zdravstveno ustanovo. Če ni nobenega v bližini, pokličite nujno zdravniško pomoč 112. V nobenem primeru ne vozite sami."

Aspirin

Če ga imate pri sebi, vsekakor vzemite aspirin.  Vzemite tableto (500 mg) acetilsalicilne kisline (aspirin, andol), v katero zagrizete in raztopite pod jezikom, svetujejo v Pomurskih lekarnah. 

Leta 1988 je skupina angleških raziskovalcev po večletnih raziskavah objavila v angleški zdravniški reviji British medical Journal izsledke s podatki o zanesljivo koristnem preventivnem dajanju aspirina v nizkih odmerkih proti nastopu srčnega infarkta, možganske kapi in drugih zapletov ateroskleroze, dodajajo pri Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije.  

Komentarjev 2
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice