Zdravje > Aktualno
912 ogledov

Novi primer: Bolniki z ošpicami se zdravijo tudi v kliničnem centru

Infekcijska klinika Facebook
Ponoči so na infekcijski kliniki UKC Ljubljana sprejeli bolnico, pri kateri sumijo na ošpice.

Pri slovenskih prebivalcih so letos potrdili 41 primerov ošpic in dva pri tujcih, navaja NIJZ. Ponoči so na infekcijski kliniki UKC Ljubljana sprejeli bolnico, pri kateri sumijo na ošpice. Pripeljali so jo iz Zdravstvenega doma Škofja Loka. Prav tako so na tej kliniki obravnavali otroka z ošpicami, a so ga že odpustili v domačo oskrbo.

Direktor škofjeloškega zdravstvenega doma Aleksander Stepanović je za STA pojasnil, da so pri bolnici, ki so jo ponoči poslali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kužnine odvzeli v Ljubljani. Ali ima ošpice, še ni znano.

Z infekcijske klinike so v domačo oskrbo pustili bolnika, ki so ga sprva sprejeli na kliniki za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo, naknadno pa se je izkazalo, da ima ošpice.

V novembru in decembru je bilo potrjenih 23 primerov ošpic, od katerih so bili štirje otroci. Gre za dva, med seboj nepovezana premiera.

Večji izbruh beležijo na Gorenjskem, predvsem v Škofji Loki. Prvi tamkajšnji primer je prinesel bolnik iz Belgije, od njega se je bolezen prenesla še na šest ljudi. Eden od njih pa je nalezel še 11 ljudi. V enem primeru gre le za verjetno povezavo s tem izbruhom.

V drugem izbruhu, ki ga je obravnaval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), so zbolele tri osebe. Poleg dveh izbruhov je bil zabeležen še en posamičen primer ošpic, za katerega ni znan vir okužbe.

Marjan Šarec Zdravje Šarec: Za razliko od nekaterih staršev je vlada odgovorna

Med letos prijavljenimi primeri ošpic je sedem otrok, pet jih je mlajših od pet let. Med zbolelimi je bilo osem cepljenih z dvema odmerkoma, dva z enim odmerkom, devet je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju. Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.