Zdravje > Aktualno
5747 ogledov

Šarec: Za razliko od nekaterih staršev je vlada odgovorna

Marjan Šarec Profimedia
V luči zadnjih izbruhov ošpic premier napovedal spremembo zakona, nasprotnike cepljenja pa primerjal s pobudniki za ukinitev vojske.

V Državnem zboru je ta teden na sporedu decembrsko zasedanje, ki se je začelo s poslanskimi vprašanji vladni ekipi. Kot prvi je odgovarjal premier Marjan Šarec, ki je v luči zadnjih izbruhov ošpic napovedal spremembo zakona o nalezljivih boleznih.

Šola Zdravje V eni od osnovnih šol potrdili primer ošpic

Samo v novembru in decembru smo namreč v Sloveniji zabeležili 12 zbolelih z ošpicami. V treh primerih je šlo za otroke, vsi drugi so bili odrasli. Sicer je NIJZ letos do danes zabeležil  že 30 primerov ošpic pri naših prebivalcih in dva pri tujcih. Med prijavljenimi primeri je šest otrok, štirje so mlajši od 5 let in dva med 5 in 15 let starosti, štirje bolniki so iz starostne skupine 15-24 let, ostali so odrasli stari med 25 in 54 let. 

V zvezi s prenovljeno zakonodajo je Šarca povprašal poslanec koalicijske SMC Jani Möderndorfer. V luči aktualnih dogodkov v zvezi z ošpicami ga je namreč zanimalo ali vlada načrtuje prenovo zakona v smeri zagotovitve večje precepljenosti, in kdaj.

Med zbolelimi jih je bilo pet cepljenih z dvema odmerkoma, eden z enim odmerkom, 8 je bilo necepljenih, za ostale zbolele pa ni podatkov o cepljenju, sporočajo z NIJZ. "Od zbolelih otrok nobeden ni bil cepljen proti ošpicam. Običajno je pri osebah, ki kljub cepljenju zbolijo, potek bolezni lažji in verjetnost za zaplete manjša," 

Predsednik vlade je pojasnil, da bo prenovljen zakona o nalezljivih boleznih nared aprila, v njem pa bodo uredili tudi področje cepljenja. Po njegovih besedah se bo namreč vlada obnašala odgovorno za razliko od tistih, ki zaradi osebnih razlogov ne cepijo svojih otrok. 

Juncker Juncker Zdravje "Nesprejemljivo, v razvitem svetu, kot je naš, otroci še vedno umirajo zaradi te bolezni"

"Pogrešam razmislek o tem ali z necepljenjem svojega otroka ogrožam njegovo življenje? Ali ne ogrožamo življenja nekoga drugega ali življenja nekega drugega otroka, ki ne sme biti cepljen," je bil oster Šarec, ki je dodal, da nasprotniki cepljenja ne bodo uspeli z zadnjo peticijo o prostovoljnem cepljenju. 

Dosedanje odločbe so predmet zlorab

"Ne, ostalo bo obvezno. Celo več, do aprila bo pripravljena novela zakona o nalezljivih boleznih, ki bo prinesla spremembe pri dolgotrajnih upravnih in administrativnih postopkih, povezanih z opustitvijo cepljenja iz medicinskih razlogov. Določbe iz veljavnega zakona so v glavnem predmet zlorab. V več kot 95 odstotkih namreč ni ugotovljenih medicinskih razlogov za opustitev, pač pa ključno za osebne razloge tistih, ki cepljenju nasprotujejo," je poslancem pojasnil predsednik vlade.

Nasprotniki cepljenja in ukinitev vojske

Ob tem je premier nasprotnike cepljenja primerjal s pobudniki za ukinitev vojske. "Tisti, ki najbolj govorijo, da je treba vojsko ukiniti, v primeru krize prvi rečejo, zaščitite nas, pomagajte nam. Ko bo zbolel otrok starša, ki ni dal cepiti svojega otroka, bo ta prvi, ki bo v vrtcu dvignil glas in za svojega otroka zahteval najboljše."

Podrobnosti spremenjega zakona Šarec ni razkril, tako še ni jasno, ali bodo šle rešitve tudi v smeri denimo nemških, kjer bo za sprejem otrok v šolo in vrtec od 1. marca prihodnje leto obvezno cepljenje proti ošpicam. Za tiste, ki nove zakonodaje ne bodo spoštovali, so predvidene denarne kazni do 2500 evrov.

Ošpice so ena najbolj nalezljivih, kužnih bolezni

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu, traja 4–7 dni. Zapleti bolezni se lahko kažejo kot vnetje srednjega ušesa, pljučnica, driska in vnetje možganskega tkiva.

Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli 10 dni. Bolniki postanejo kužni štiri dni pred pojavom izpuščaja in ostanejo kužni do štiri dni po pojavu izpuščaja. Ošpice se prenašajo kapljično, po zraku, z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe, redkeje z osrednim prenosom preko sveže onesnaženih predmetov. Ošpice so ena najbolj kužnih nalezljivih bolezni.

Osebe, pri katerih se pojavijo bolezenski znaki, podobni ošpicam, morajo ostati doma in se po telefonu posvetovati s svojim zdravnikom o nadaljnjih ukrepih

 

 

 

Komentarjev 18
  • uros45 17:10 17.december 2019.

    ZA svobodo odločanja o cepljenju otrok! Itak starši vedno v vsakem primeru nosijo posledice. V kolikor je v demokratični državi to prisila, gre za fašizem, ne demokracijo! Do sedaj niti pediatri, niti država, niti proizvajalci cepiv niso odgovarjali ali kakor ...prikaži več koli drugače finančno poravnali stroške zdravljenj in uničena življenja staršem od cepiv poškodovanih otrok. Teh je ogromno! Nihče ne prevzame odgovornosti. Zakaj mediji (fake news) ne poročajo o takih primerih? Odgovor je jasen.

  • Rudman 10:18 17.december 2019.

    Vlada naj bo potem odgovorna tudi za posledice po cepljenju in vse stroske, kateri nastanejo s tem. Moja dva smo resili pocepilnih posledic. Potrebovali smo priblizno 5 let, da lahko sedaj normalno obiskujejo solo. V sloveniji bi bili ze v posebni soli

  • marvin63 06:05 17.december 2019.

    Od 30 primerov je torej zbolelo 6 otrok (do 15 let!) Ostale lahko smatramo kot odralse, morda tujce ali te, ki so z njimi prišli v stik? Odgovornost boste zdaj kazali nad represijo nad straši? Zakaj uspejo Japonci biti odgovorni ...prikaži več do svojih državljanov in otrok ter države brez represije nad starši? Prav danes sem se zopet spomnil na Koroške dečke in kalvarijo tega in podobnih primerov. To je izkaz neodgovornosti države, izkaz Enoumja, kjer ne zmoremo prehoda v svobodno, pluralno družbo.