Zdravje > Otrok
1460 ogledov

"Nesprejemljivo, v razvitem svetu, kot je naš, otroci še vedno umirajo zaradi te bolezni"

Juncker EPA
V zadnjih treh letih je sedem držav izgubilo status države, v kateri so ošpice izkoreninjene, med njimi štiri v evropski regiji.

Evropska komisija in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sta se na prvem svetovnem vrhu o cepljenju zavzeli za zajezitev širjenja napačnih informacij o cepivih. Predsednik komisije Jean-Claude Juncker in generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus sta danes poudarila korist cepiv, saj je z njimi možna hitra zaustavitev širjenja bolezni.

tzlepotazdravje 06.11.2007, medicinska sestra, kartoteke, dostopnost zdravstveni Velikanska razlika Zdravje KME in cepljenje: "Ko sem prišla v Slovenijo, me je to zelo presenetilo"

"Nesprejemljivo je, da v tako razvitem svetu, kot je naš, otroci še vedno umirajo zaradi bolezni, ki bi morale biti že zdavnaj izkoreninjene. Še huje, rešitev imamo v rokah, vendar se ne uporablja v celoti. Cepljenje že zdaj vsako leto prepreči dva do tri milijone primerov smrti, z izboljšanjem globalne precepljenosti pa bi lahko preprečili nadaljnjih 1,5 milijona primerov," je dejal ob odprtju vrha Juncker.

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia
Tedros pa je opozoril na ponovni pojav ošpic. "Treba se je vrniti na pravo pot. To bomo dosegli le, če bomo vsem zagotovili dostop do cepljenja in če bodo vlade in partnerji vlagali v imunizacijo kot pravico za vse in socialno dobrino. Zdaj je čas za okrepitev prizadevanj v podporo cepljenju kot bistvenemu elementu zdravja za vse," je pozval generalni direktor.

Juncker je obljubil, da bo komisija na tem področju še naprej sodelovala z državami članicami EU pri njihovih nacionalnih prizadevanjih, so sporočili iz Bruslja.

Sedem držav izgubilo status

V zadnjih treh letih je sedem držav izgubilo status države, v kateri so ošpice izkoreninjene, med njimi štiri v evropski regiji. Novi izbruhi so neposredna posledica vrzeli v precepljenosti, tudi med najstniki in odraslimi, ki niso nikoli prejeli vseh cepljenj. Za učinkovito odpravo vrzeli pri cepljenju je vrh obravnaval več ovir za cepljenje, med drugim pravice, predpise in dostopnost, razpoložljivost, kakovost in prikladnost storitev cepljenja, družbene in kulturne norme, vrednote in podporo ter motivacijo, poglede, znanje in spretnosti posameznikov.

Ošpice Zdravje Ošpice: V prvem četrtletju leta 300 odstotkov več primerov

Namen prvega svetovnega vrha o cepljenju, ki ga v Bruslju gostita Evropska komisija in WHO, je pospešitev globalnih ukrepov za zaustavitev širjenja bolezni, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem, in zajeziti širjenje napačnih informacij o cepivih na svetovni ravni.

Laboratorij Komu zaupati? Zdravje Testiranje za ošpice: dva testa, dve ceni

Po podatkih aprilske raziskave Eurobarometer skoraj polovica prebivalcev EU (48 odstotkov) meni, da lahko cepiva pogosto povzročijo resne neželene učinke, 38 odstotkov jih meni, da lahko povzročijo bolezni, pred katerimi varujejo, 31 odstotkov pa jih je prepričanih, da lahko oslabijo imunski sistem. Te številke so tudi rezultat vse večjega širjenja dezinformacij o koristih in tveganjih cepiv prek digitalnih in družbenih medijev, še opozarjajo v Bruslju.

Komentarjev 15
  • Rudman 07:53 13.september 2019.

    Najbolj so za cepljenje otrok tisti, kateri jih nimajo

  • 4305a973528634af4928743492dcb5a37068b031 21:08 12.september 2019.

    Smo na poti v diktaturo misli. 1984 je defacto tu. Kdor ne bo mislil tako kot misli drzava/mednarodne institucije/korporacije bo na udaru. Cepljenje je/bo postala otrokova civilizacijska pravica in starse, ki so proti cepljenju oz. za svobodno izbiro bo sistem ...prikaži več obtozil kratenja otrokovih pravic in zacasno ali za stalno vzel starsevsko pravico... se malo pa bomo tu.

  • agj84291 20:43 12.september 2019.

    Ovo je najbolji posao koji Google sada plaća. Prvog mjeseca primio sam 29736 dolara za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponio kući najmanje 7835 do 9454 dolara tjedno. ------- >>>> www.Trade46.com