Zdravje > Aktualno
320 ogledov

Ošpice: V prvem četrtletju leta 300 odstotkov več primerov

Ošpice
Število primerov se povečuje že tretje leto zapored...

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da se število primerov ošpic po svetu povečuje že tretje leto zapored. Med letošnjim januarjem in marcem je bilo število okužb za 300 odstotkov večje kot v enakem obdobju lani.

Bolezen bi bilo možno preprečiti, če bi bilo cepljenega 95 odstotkov prebivalstva. Po podatkih WHO je prvi odmerek dvostopenjskega cepljenja na svetovni ravni dobilo 85 odstotkov ljudi, drugi odmerek pa le 67 odstotkov.

Cepljenje proti meningokoku Ostro Zdravje Denarna kazen za necepljene

Trenutno se z izbruhom ošpic soočajo v Kongu, Etiopiji, Gruziji, Kazahstanu, Kirgizistanu, na Madagaskarju, Filipinih, Tajskem, v Mjanmaru, Sudanu in Ukrajini. Število okužb se povečuje tudi v državah z visoko stopnjo precepljenosti, kot sta ZDA in Izrael.

Od začetka leta je 170 držav Svetovni zdravstveni organizaciji prijavilo 112.163 primerov ošpic. V istem obdobju lanskega leta je 163 držav poročalo o 28.124 primerih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ošpice Panika Zdravje Celovec: Zaradi ošpic ohromljen promet

Glede na zadnje dostopne podatke je leta 2017 zaradi ošpic umrlo skoraj 110.000 ljudi.

Skoraj četrtina bolnikov z ošpicami je hospitaliziranih zaradi zapletov, ki lahko povzročijo invalidnost, možganske poškodbe, slepoto ali izgubo sluha.

Ošpice so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki se prenaša po zraku, s kužnimi kapljicami ter z neposrednim stikom z izločki dihal okužene osebe pri kašljanju in kihanju.

 

 +386 (1) 24 10 100
 +386 (1) 43 42 970
 desk@sta.si

Storitve
STAnovice

Komentarjev 1
  • Rudman 07:21 17.april 2019.

    Ospice so postale nevarne, ko se je pricelo cepljenje in s tem zastrasevanje. Nevarne postanejo, ce ne ves kako postopati, ko se okuzis. Za novorojencke so nevarne, ker mame jih niso prebolele in ne morejo dobiti protiteles. Se vidi da ...prikaži več je spet neka reklama za cepiva. Nihce ni proti cepivom, ampak se ljudje borijo za varna cepiva, ampak na zalost jih ni. Na avstrijski vladni strani vas obvescajo, kaksne so lahko posledice po cepljenju, zakaj ni tega v Sloveniji?