Zdravje
748 ogledov

Denarna kazen za necepljene

Cepljenje proti meningokoku
Izredne razmere terjajo "konkretne pristope".

V New Yorku so zaradi obsežnega izbruha ošpic razglasili izredne razmere za določene predele Brooklyna ter uvedli obvezno cepljenje.

Ukrep velja za vse, ki živijo ali delajo na območjih Brooklyna, kjer je izbruhnila bolezen. Tu je prisotna tudi ortodoksna judovska skupnost, ki nasprotuje cepljenju iz verskih razlogov, čeprav tega ne prepovedujejo niti judovska besedila niti tamkajšnji verski predstavniki, opozarja agencija AFP.

Tudi grožnje z zaprtji vrtcev

"Čas je bil za bolj konkreten pristop," je dejal newyorški župan Bill de Blasio, ko je predstavil izredne ukrepe.

Po novih pravilih bodo vsi, ki se ne bodo cepili oz. ne bodo predložili dokaza o cepljenju, tvegali kazen v višini 1000 dolarjev. Dodatno nekaterim judovskim šolam in vrtcem grozijo kazni in zaprtje, če bodo še naprej sprejemali učence, ki niso bili cepljeni proti ošpicam.

V New Yorku je, tako kot v večini zveznih držav v ZDA, obvezno cepljenje šoloobveznih otrok, a so bili doslej popustljivi, če so osebe navedle zdravstvene ali verske razloge. Od oktobra pa so v New Yorku potrdili že najmanj 285 primerov ošpic. Noben primer ni terjal smrtne žrtve, 21 oseb je moralo na zdravljenje v bolnišnico, pet pa so jih sprejeli na intenzivni oddelek.

Cepljenje Sankcije Zdravje Necepljeni otroci izključeni iz vrtca

Gibanja proti cepljenju - globalna grožnja

Uradno so bile v ZDA leta 2000 ošpice odpravljene, a so letos v 19 zveznih državah zabeležili 465 primerov. Ponovni pojav nalezljive bolezni povezujejo predvsem z vedno manjšo precepljenostjo in porastom gibanj, ki nasprotujejo cepljenju.

Svetovna zdravstvena organizacija je takšna gibanja označila za globalno grožnjo zdravju.

Cepljenje Smrtni primeri Zdravje Primeri okužb z ošpicami so se potrojili

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Rudman 14:51 10.april 2019.

    Vse skupaj spominja na case 2 svetovne vojne. Zanimivo je, da recimo v Avstriji, kjer je cepljenje neobvezno, ni epidemij, ni strasenja po novicah. Ljudje se ne bojijo necepljenih, ker so pac zdravi. Ve kdo kako postopati, ce se okuzis ...prikaži več s katero od teh SMRTONOSNIH BOLEZNI 21 STOLETJA. V indiji ospice veljajo za sveto bolezen in si jih cim prej zelijo imeti in preboleti.

Sorodne novice