Zdravje
8610 ogledov

Tragedija sedemmesečne dojenčice. Zdravniki prosijo starše.

Dojenček
Žalostna zgodba deklice. Starši je niso želeli cepiti.

Na Pediatrični kliniki v Sarajevu umrla je včeraj umrla sedemmesečna deklica, ki je zbolela za ošpicami, proti katerim ni bila cepljena.

Kot poroča Dnevi Avaz, je direktor sarajevskega Zavoda za nujno medicinsko pomoč Adem Zalihić potrdil smrt otroka kot tudi to, da so bile vzrok smrti ošpice. Starši deklice niso cepili.

Zalihić je zopet pozval starše, da ne nasedajo tako imenovanim proticepilskim lobijem in da v izogib takšnim tragedijam pravočasno cepijo svoje otroke. Omenjeni zavod je že pred tem opozarjal, da je na sarajevskem območju povečano število obolelih z ošpicami. Od začetka leta je bilo takšnih primerov 65.

Ošpice | Avtor: Profimedia Profimedia

Podvojitev primerov

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer že prejšnji mesec opozorila na podvojitev števila okužb z ošpicami v svetu v lanskem letu, ko so zabeležili 229.000 primerov okužb, je poročala STA. WHO pri tem navaja, da zdravstvenim oblastem prijavijo manj kot desetino vseh primerov okužb, tako da je bilo dejansko število okuženih lani več kot dva milijona.

Več kot tretjina vseh primerov na svetu prihaja iz širše evropske regije, kjer se je število okužb z ošpicami lani potrojilo na 82.596 primerov. Velik delež se nanaša na Ukrajino, kjer je na vzhodu države že leta konflikt s proruskimi uporniki.

Pozvali so k večjim naporom, da bi bili proti ošpicam cepljeni vsi otroci, saj ošpice ostajajo pomemben vzrok smrti otrok v svetu. Izpostavili so, da je mogoče okužbo z ošpicami v celoti preprečiti, cepiva pa so izredno varna in zelo učinkovita.

Cepljenje Sankcije Zdravje Necepljeni otroci izključeni iz vrtca Cepljenje Pomembno Zdravje Ovrgli mit, ki je povzročil že veliko škode

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zala
    Zala 17:53 17.marec 2019.

    Visok odstotek precepljenost prebivalstva ščiti tiste, ki so še premajhni, da bi jih cepili ali pa se iz zdravstvenih razlogov ne smejo. Zaradu modne muhe omejenih bodočih straršev in tistih, ki so to že, bo smrt pobirala davek med otročki. ...prikaži več Šele smrt njihovega otroka jih bo streznila.

  • 4305a973528634af4928743492dcb5a37068b031 16:55 15.marec 2019.

    Tragedija, da. Medijska manipulacija, tudi da. Tako kot pri nas tudi v BiH z OMR cepijo po 12 mesecu. Bravo "novinar"!

Sorodne novice