Zdravje > Otrok
1769 ogledov

Ovrgli mit, ki je povzročil že veliko škode

Cepljenje
Danci z veliko raziskavo dokazali, da med nastankom te razvojne motnje in cepljenjem ni povezav.

Strah, da celjenje povzroča avtizem, je prisoten že dvajset let, odkar je v ugledni reviji The Lancet izšla študija nekdanjega zdravnika Andrewa Wakefielda, ki je cepivo proti mumpsu, ošpicam in rdečkam ( MMR) okrivil za povzročitelja te motnje.

Ta skorumpirani znanstvenik je, kot je za Žurnal24 pred dnevi dejal priznani ginekolog Leon Meglič, tudi glavni krivec za množično nasprotovanje cepljenju, s katerim se danes spopada svet, saj je "sprožil snežno kepo, ki se je začela valiti." Ko je bila njegova raziskava diskreditirana, je revija Lancet članek umaknila, Wakefield pa je v Angliji izgubil zdravniško licenco.

Zdravje Naš strokovnjak o nevarnosti, za katero WHO meni, da je ena največjih letos

Sicer tudi nekatere poznejše znanstvene raziskave niso potrdile dvomov - po njihovem med nastankom razvojne motnje in cepljenjem ni povezav. Zadnje na to temo so v ponedeljek v strokovni reviji Annals of Internal Medicine objavili Danci.

Raziskavo finananciralo tudi dansko ministrstvo za zdravje

Kot povzema tiskovna agencija Reuters, gre za ena od največjih tovrstnih raziskav do danes. Znanstveniki so namreč sledili razvoju kar 657.461 otrok, ki so v obdobju desetih let, med letoma 1999 in 2010 rodili na Danskem. Za tem so še spremljali otroke od prvega leta starosti vse do leta 2013. Na osnovi podatkov iz zdravstvenega registra so primerjali cepljene otroke s tistimi, ki jih starši niso hoteli cepiti. Na koncu so ugotovili, da pri cepljenih otrocih ne obstaja povišano tveganje za razvoj avtizma.

Avtizem Zdravje Kako avtisti vidijo svet

"Starši ne bi smeli opustit cepljenja MMR zaradi strahu pred avtizmom," je dejal glavni avtor študije dr. Anders Hviid z danskega inštititita Statens Serum v Kopenhagnu. "Necepljenje otrok in nizka precepljenost povzročata epidemije," je še opozoril.

Ošpice so zelo nalezljive

Hviid je ob tem spomnil, da so ošpice zelo nalezljivi virus, ki je lahko celo smrtonosen. Začne se z vročino, ki lahko traja več dni, vse skupaj spremljajo še kašelj, izcedek iz nosu in pordelost oči. Izpuščaj se najprej pojavi na obrazu in v predelu vratu, nato pa se razširi na preostali del telesa. V hudih primerih se lahko pojavijo zapleti, kot so pljučnica ali encefalitis.

WHO Zdravje Letos zbolelo že 41 tisoč ljudi, največ jih je umrlo v Srbiji

95 odstotkov otrok, vključenih v študijo, je bilo cepljenih, še navaja Reuters. Pri otrocih, katerih bratje in sestre so pred tem že bili avtisti, so zabeležili sedemkrat večjo verjetnost za razvoj iste motnje. Pred tem so še ugotovili, da je avtizem bistveno pogostejši pri dečkih. 

Poleg tega so ugotovili, da se tudi pri otrocih, ki so zaradi določene genske predispozicije bolj dovzetni za razvoj motnje, zaradi cepljenja ni povečala možnost nastanka avtizma. "Študija vsebuje veliko dokazov, da cepivo ne povzroča avtizma," dodaja dr. Saad Omer z Univerze Emory v Altanyju, soavtor uredniškega odbora v strokovni reviji, v kateri je bil objavljen članek.

Po podatkih UNICEF-a in Svetovne zdravstvene organizacije ( WHO)  se je število pojavov ošpic od leta 2017 do leta 2018 povečalo za 48,4 odstotka.

Velika nevarnost za zdravje

Precepljenost otrok v številnih državah, med njimi je seveda tudi Slovenija, v zadnjih letih upada. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je tako na seznam desetih največjih nevarnosti za zdravje svetovnega prebivalstva v letu 2019 uvrstila tudi nasprotnike cepljenja.

Zavračanja cepljenja je v zadnjem času čedalje pogosteje, še posebej v ZDA. Podatki centrov za nadzor in preprečevanje bolezni namreč kažejo, da so priporočena cepiva za otroke med 19 in 35 mesecem starosti vse bolj dostopna, v nasprotju s tem pa se je število necepljenih otrok od leta 2001 povečalo za kar štirikrat.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 16
  • mph 13:51 06.marec 2019.

    Drugače pa ja, so ekstremno redki primeri, ko je nekdo lahko alergičen na komponento ali kar takega, en na milijon. Brez cepljenja in zdravil bi pa bilo obratno, 1 preživel, ostanek od milijona pa trpel posledice ali umrl. Enako velja ...prikaži več za varnostne pasove, tu pa tam kdo umre ravno zaradi njih, preživi pa jih na milijone ali imajo manjšo škodo. Ne poznam v svojem življenju enega sošolca, otroka, .. ki bi imel kakršnekoli posledice zaradi cepljenja. Nekateri še vedno živijo v srednjem veku.

  • 154bb981b46dec9676b53ddcf41cbd570c99c952 08:55 06.marec 2019.

    Upam, da bodo nasprotniki cepljenja spregledali, da so bili namerno zavedeni.