Zdravje > Aktualno
4054 ogledov

Letos zbolelo že 41 tisoč ljudi, največ jih je umrlo v Srbiji

WHO
V Ukrajini največ primerov, Srbija prva po število smrti.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so v prvih šestih mesecih letošnjega leta zabeležili več kot 41 tisoč primerov okuženih z ošpicami, kar je zdaleč največ v zadnjih desetih letih.  

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

V sporočilu za javnost omenjena organizacija navaja primerjavo med števili okuženih v zadnjih letih in samo leto prej, torej leta 2017, so zabeležili "le" 23 927 primerov okuženih,  leta 2016 je bilo teh primerov 5273, kar je najmanj v zadnjem desetletju.

 | Avtor: WHO WHO

Na osnovi mesečnih poročil držav WHO ugotavlja, da je zaradi ošic let letos umrlo vsaj 37 ljudi. "Po najmanjšem številu primerov iz leta 2016 vidimo dramatično povečanje okužb in obsežnejših izbruhov," je dejala  Dr. Zsuzsanna Jakab, regionalna direktorica WHO za Evropo in države pozvala k ukrepanju:  "Vse države pozivamo k ukrepom za preprečitev nadaljnjega širjenja bolezni. Vse se začne z imunizacijo (cepljenje) in dokler se ta bolezen ne odpravi, ne bomo izpolnili naših zavez glede trajnostnega razvoja," je opozorila predstavnica WHO.

Sedem držav v regiji je letos zaznalo več kot tisoč okužb pri otrocih in odraslih, to so Francija, Gruzija, Grčija Italija, Rusija, Srbija in Ukrajina.

Največ jih je umrlo v Srbiji

Daleč največ primerov ošpic so zabeležili v Ukrajini, in sicer več kot 23 tisoč. Po več kot tisoč primerov okužb pa je bilo tudi v Franciji, Gruziji, Grčiji, Italiji, Rusiji in Srbiji. V vseh teh državah so imeli tudi smrtne primere. V Srbiji umrlo 14 ljudi, kar je največ med vsemi.

Ošpice Zdravje Ošpice: Umrl otrok, star enajst mesecev

V Sloveniji je bilo po podatkih WHO letos osem primerov okužb. Od tega so jih šest zabeležili maja in junija v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Ošpice Zdravje Ošpice v Mariboru: Zakonodajo bi bilo treba spremeniti

Pri WHO so zaskrbljeni zaradi neustreznega nadzora nad boleznimi in nizke preceplenosti prebivalstva v nekaterih državah. 

Zdravje Ošpice: Najpogosteje kličejo tisti, ki so do sedaj zavračali vsa cepljenja

Virus ošpic je izjemno nalezljiv in se zlahka razširi med občutljivimi posamezniki.  Izbruhe ošpic je mogoče preprečiti z najmanj 95-odstotno precepljenostjo,  saj šele dovolj visoka precepljenost sodržavljanov zmore zajeziti širjenje okužbe. Ko kolektivna zaščita upade, virusi lažje pridejo do cilja. Med letoma 2016 in 2017 se je ta delež zvišal z 88 na 90 odstotkov, so zapisali na spletni strani organizacije. 

Novice o epidemijah pri nas dvignile precepljenost

Tudi v Sloveniji smo doživeli ponovno rast precepljenosti, k čemur so prispevale tudi skrb vzbujajoče novice o epidemijah ošpic v Italiji in Srbiji. "Pomembno je, da ošpice pravočasno prepoznamo. Če se pri otroku ali odraslem po potovanju pojavijo značilni bolezenski znaki, o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Ne hodimo v čakalnico in ne širimo bolezni. Glede nadaljnjega ukrepanja upoštevamo navodila zdravnika,"  opozorjaj na NIJZ.

 

Komentarjev 2
  • Rudman 08:48 22.avgust 2018.

    Ravno vceraj sem gledal statistike, da ne bo pomote, uradne in ne neke v tri dni, seveda so bile samo do leta 2013 ampak vseeno. Primerjava med precepljenostjo in pojavom ospic za Avstrijo, Nemcijo in Ukrajino. Z vsakim dodatnim % ...prikaži več precepljenosti so narasle okuzbe za najmanj 10% , bi ze skoraj lahko rekel da gre eksponentno. Nevem, kdo je zdaj tukaj neumen. Tako kot je rekel komentator pred menoj "pametnemu dovolj". Ampak se bodo se vedno nasle ovcice katere zagovarjajo cepiva.

  • 4305a973528634af4928743492dcb5a37068b031 12:57 21.avgust 2018.

    V letu 2016 je precepljenost zaradi pomanjkanja vakcin v Ukrajini dosegla 31%. V letu 2017 je prišla "odrešitev". Precepljenost je dosegla 90% a hkrati je izbruhnila "epidemija". Odveč je povdariti, da pred letom 2016 navkljub "nevarno nizki" precepljenosti niso imeli ...prikaži več nobenega porasta. Pametnemu dovolj.

Sorodne novice