Zdravje
15390 ogledov

Necepljeni otroci izključeni iz vrtca

Cepljenje
Stranka, ki je pred volitvami nasprotovala cepljenju, zdaj necepljene otroke meče iz vrtcev.

Italija je pred dvema letoma po izbruhu epidemije ošpic, sprejela zakon o obveznem cepljenju proti desetim nalezljivim boleznim, ki je predvidel, da otrok do 16 leta brez potrdil o cepljenju ne bodo več sprejemali v vrtce in šole.

300 staršev že prejelo obvestilo o izključitvi iz vrtca

Ministrica za zdravje iz Gibanja petih zvezd, je po oblikovanju nove vlade, izvajanje zakona prestavila in jeseni so v šole in vrtce še sprejemali otroke, katerih starši so podpisali izjavo, da bodo manjkajoča cepljenja izvedli v naslednjih mesecih. Rok za to je potekel danes. 

Italija tako od danes ne bo več sprejemala necepljenih otrok v vrtce, prav tako bodo, kot poroča BBC, necepljene otroke iz vrtca izključili. Staršem necepljenih otrok, ki že obiskujejo šolo pa bodo kaznovali s 500 evri globe. V Bologni, kjer manjkajočih cepiv ni prejelo okoli 5 tisoč otrok, so obvestila o izključitvi iz vrtca že poslali 300 staršem. 

Gibanje pet zvezd: Odkar so v vladi, cepljenje podpirajo

Zakon je začelo izvajati vladajoče Gibanje petih zvezd, ki je necepljenje izkoristilo za predvolilno temo, kazalo veliko razumevanja za nasprotnike cepljenja in na račun tega prejelo številne glasove. Odkar je populistična stranka v vladi, se ji cepljenje ne zdi več sporno, za kar je deležna številnih kritik.

Ministrica za zdravje Giulia Grillo je v sporočilu na svoji Facebook strani priznala, da so zakon ob njegovem sprejemu res kritizirali ter napovedala tudi njegovo spremembo. Obvezna naj bi ostala le tista cepljenja, pri katerih obstaja nevarnost, da se razvije epidemija.  

Cepljenje bo obvezno proti desetim boleznim: otroški paralizi, davici, tetanusu, hepatitisu B, oslovskemu kašlju, hemofilusu influence tipa B, ošpicam, noricam, rdečkam in mumpsu. Cepljenja proti meningitisu, pnevmokoku in rotavirusu pa bodo brezplačna, a ne obvezna. Od sprejetja zakona pred dvema letoma se je precepljenost proti ošpicam povišala za dva odstotka, cepljenih je 94 odstotkov. 

sergeja.hadner@zurnal24.si

Cepljenje Pomembno Zdravje Ovrgli mit, ki je povzročil že veliko škode
Komentarjev 5
  • Majazmaja 16:09 12.marec 2019.

    Pravilno. Kar počnejo ti Google in Facebook ''strokovnjaki'' oz. predvsem ''strokovnjakinje'' presega vse meje zdravega razuma.