Zdravje
13581 ogledov

15-letnik okužil vsaj osem otrok

Ošpice
V bolnišnici se bojijo, da bo okužb še več.

Po doslej znanih podatkih je 15-letnik, ki je pred dvema tednoma prišel v pediatrično bolnico v Gradcu, z ošpicami okužil vsaj še osem otrok, med njimi pet dojenčkov, poročajo avstrijski mediji. Najmlajši ima šele štiri mesece, zato so ošpice, ki jih spremlja visoka vročina, zanj lahko resna grožnja. 

V bolnišnico prišel zaradi hude vročine in kašlja

15-letnik je v bolnišnico prišel zaradi visoke vročine in kašlja, na obrazu je sicer že imel izpuščaj, vendar mu ni posvečal pozornosti. Čeprav je v graški bolnišnici poseben vhod za okužene osebe, ga ni uporabil. 

V čakalnici srečal 35 ljudi

Oboleli najstnik se je tako nekaj časa zadrževal v čakalnici. V bolnišnici so kontaktirali vseh 35 oseb, ki so bile z njim istočasno v čakalnici in doslej potrdili osem okužb. V bolnišnici se bojijo, da bo okužb še več, saj je bolnik kužen že štiri dni preden se pojavi izpuščaj. 15-letnik je bil v tem času v šoli. 

Na avstrijskem Štajerskem zbolel dveletni Mariborčan

Včeraj smo poročali, da je na avstrijskem Štajerskem za ošpicami zbolel dveletni Mariborčan. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili, da se je pri njih oglasila oseba, ki je bila z dečkom v stiku, vendar ukrepi niso bili potrebni. 

ošpice Zdravje V Avstriji za ošpicami zbolel dveletni Mariborčan

Avstrija je po številu obolelih z ošpicami druga država v Evropski uniji. Lani je za ošpicami zbolelo 72 oseb. Cepljenje proti ošpicam je v Avstriji priporočljivo. 

Ošpice Zdravje Ošpice: kako se prenašajo, kdaj si kužen in zakaj so tako nevarne

 

Komentarjev 7
  • Laznivi 19:53 26.januar 2019.

    Vse necepljene je treba izolirati od normalnih ljudi. Vse necepljene na samotne otoke da ne bodo ogrozali zdravlja ljudi.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:02 26.januar 2019.

    Zanimivo piše v avstrijskih medijih. Zakaj še tegale ne prevedete? Masern: Erreger: Masernvirus (MeV) Ansteckung: Tröpfcheninfektion Inkubationszeit: 8 bis 10 Tage Symptome: Roter, fleckiger Hautausschlag Diagnose: Klinisches Bild, Antikörpernachweis Behandlung: hustenlösende & fiebersenkende Medikamente Immunität: Nach vorhergehende Infektion lebenslang Vorbeugung: Impfung