Zdravje
4816 ogledov

Cepljenje. Kazni bodo brutalne.

Namesto na cepivo Nenad Gavrilović prisega na naravne sestavine. (Foto: iStockPh Žurnal24 main
Zakon je bila sprejet z veliko večino.

Nemčija. Spodnji dom parlamenta je po večmesečni razpravi danes z veliko večino sprejel zakon, po katerem bo za sprejem otrok v šolo in vrtec od 1. marca prihodnje leto obvezno cepljenje proti ošpicam. Za tiste, ki nove zakonodaje ne bodo spoštovali, so predvidene denarne kazni do 2500 evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za otroke, ki so že v vrtcu ali šoli, pa bodo morali starši do 31. julija 2021 predložiti dokaz, da so bili bodisi cepljeni bodisi so ošpice že preboleli.

Cepljenje bo po novi zakonodaji, ki jo je podprlo 459 nemških poslancev, 89 jih je bilo proti in 105 vzdržanih, poslej obvezno tudi za zaposlene v vrtcih, šolah in zdravstvenih ustanovah ter za tiste, ki delajo ali bivajo v centrih za migrante.

"Zaščita pred ošpicami je zaščita otok," je poudaril nemški minister za zdravje Jens Spahn.

V Nemčiji so po navedbah dpa letos zabeležili 501 okužbo z virusom ošpic. Da bi preprečili širjenje bolezni, je po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) nujna najmanj 95-odstotna precepljenost. Glede na poročilo instituta Roberta Kocha je v Nemčiji obe dozi cepiva pred vstopom v šolo dobilo 93 odstotkov vseh otrok, poroča Deutsche Welle.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
 • Avatar Bianca Zvorc
  Bianca Zvorc 13:36 22.november 2019.

  Raje grem v zapor ali umrem kot da me bodo spet poškodovali s cepivi ki imajo noter aluminij ter strupe ki so me že enkrat skoraj ubili v otroštvu... OVER MY DEAD BODY!

 • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:24 15.november 2019.

  A glej glej... naci-fašizem spet uvajajo v Nemčiji. Zgleda da jih ni med 2. sv. vojno nič izučilo. Sicer pa je v Sloveniji 20x huje kar se kazni za necepljenje tiče. Za vsakega otroka, ki ni cepljen, tudi če ni ...prikaži veči cepljen zaradi reakcij po cepljenju, starši plačajo po novem 50.000€ kazni. To ti je pač fašizem, logično, saj ima korporacija Republika Slovenija v svoji dejavnosti fašizacijo. Kdo bi pričakoval kaj drugega, kot fašizem?

 • Rudman 17:48 15.november 2019.

  Prvi, kateri dokaze, da je cepljenje koristno in neskodljivo dobi 1000000€. Za info, ta izziv ze obstaja nekaj casa in denarja se ni dobil nihce. Ker je nemogoce dokazati, da je cepljenje sploh koristno in efektivno. O skodljivosti pa nebi ...prikaži več prevec razglabljali. Svojemu pediatru pomolite papir pred nos, da naj podpise, da po cepljenju bo vse vredu in ob morebitnih problemih osebno odgovarja s svojim premozenjem. Verjemite zadeva se konca v nekaj sekundah, ker nobeden pediater tega nebo podpisal.

Sorodne novice