Zdravje > Aktualno
691 ogledov

Novo o angleški, bolj kužni različici virusa pri nas

Testiranje za covid-19 v Kranju Profimedia
Inštitut za mikrobiologijo brez novih potrditev angleške različice koronavirusa.

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete med 480 vzorci, ki so bili odvzeti med 11. in 24. januarjem in so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom, ni našel angleške različice koronavirusa. Doslej so angleško različico s sekvenciranjem genoma našli pri treh vzorcih, ki so bili vzeti od 1. do 11. januarja.

Med vzorci, ki so bili odvzeti med 11. in 24. januarjem in so jih analizirali na inštitutu, je bilo 65 odstotkov vzorcev iz osrednjeslovenske regije, 16 odstotkov iz goriške regije, pet odstotkov iz jugovzhodne, posavske in zasavske regije, po odstotek pa iz gorenjske, obalno-kraške, podravske in savinjske regije.

Pri teh vzorcih angleške različice novega koronavirusa niso potrdili, prav tako ne južnoafriške ali brazilske, piše na spletni strani inštituta. Vse tri različice namreč veljajo za bolj kužne.

Cepivo za covid-19 COVID-19 V SLO Zdravje Dobra novica o cepivu, ki bo v Slovenijo prispelo v nedeljo

V laboratorijih inštituta ter Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so sicer od 24. do 26. januarja za dva tedna nazaj s posebnimi PCR testi analizirali določen del vzorcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus. Med 877 vzorci so našli 16 vzorcev, kjer bi lahko šlo za angleško različico novega koronavirusa, je 27. januarja povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik. Pri teh vzorcih so s analizo sekvence celotnega genoma ponovno preverili, ali gre dejansko za angleško različico koronavirusa.

S tem želijo tudi preveriti, kako točni so ti posebni PCR testi, ki poleg okužbe z novim koronavirusom določijo tudi, ali gre za kužnejši sev. Več kot 2000 tovrstnih PCR testov je Slovenija dobila od Slovaške, premier Janez Janša pa je pred tedni napovedal, da bo tudi Slovenija šla v nakup teh testov.

Predstavili bodo tudi rezultate preverjanja hitrih testov

Rezultate sekvenciranja bodo pristojni predstavili predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Prav tako bodo predvidoma v začetku prihodnjega tedna predstavili končno poročilo verifikacije hitrih testov, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm za potrebe množičnega testiranja prebivalstva. Verifikacijo testov je NLZOH izvedel po navodilu ministrstva za zdravje potem, ko so se pojavili dvomi o zanesljivosti teh testov.

Cepivo za covid-19 Zdravje Priporočilo NIJZ bi lahko vplivalo na strategijo cepljenja

Pred dvema tednoma so sporočili, da so omenjeni testi občutljivi in specifični. Občutljivost hitrih antigenskih testov, ki pove, kolikšen je delež vzorcev, ki so bili pozitivni tako s PCR kot hitrim antigenskim testom, je bila v celotni skupini preiskovancev - tako simptomatskih kot tistih brez simptomov - 81,68-odstotna, navajajo v NLZOH. Medtem ko je bila specifičnost hitrih testov, ki pove, kolikšen je delež vzorcev, za katere je PCR test pokazal negativno in so bili negativni tudi s hitrim testom, 99,59-odstotna.

Niso pa dotlej zaključili testiranj v skupini preiskovancev brez simptomov, v kateri so analizirali 18 vzorcev, s čimer niso dosegli ciljnega števila 50 PCR pozitivnih preiskovancev. Se je pa pri analizi 18 vzorcev pokazalo, da je bila občutljivost hitrih testov 44,44-odstotna. Končne podatke o občutljivosti hitrih testov pri asimptomatskih osebah naj bi tako predstavili v prihodnjem tednu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice