Zdravje > Aktualno
38161 ogledov

NOVO: To so slovenske občine brez zaznanih okužb

Koronavirus v Sloveniji Epa
Bo to osnova za sproščanje ukrepov?

V Sloveniji imamo 212 občin, do konca včerajšnjega dne so okužbo potrdili že v 146 ( 69 % občin). To pomeni, da je pri nas skoraj tretjina občin brez potrjene okužbe, seznamu občin z vsaj enim okuženim se je v zadnjih 24. urah pridružila še ena.

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija NOVI PODATKI: Trije mrtvi, krivulja spet rahlo navzgor

Katere so občine do katerih po uradnih podatkih okužba še ni prišla, lahko vidimo na zemljevidu spodaj (bela barva), ki ga je na spletni strani pripravila ekipa Sledilnik Covid-19

 | Avtor: Sledilnik Covid-19 Sledilnik Covid-19

Ekipa raziskovalcev s projektom Sledilnik sicer natančno in dnevno zbira in obdeluje podatke o širjenju epidemije koronavirusne bolezni pri nas. Podatke ustvarjalci zbirajo iz različnih virov, konec minulega meseca pa so vzpostavili tudi direktno povezavo z zdravstvenimi zavodi in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), od katerih sedaj prejemajo strukturirane podatke, ki jih potem validirajo in oblikujejo. Pri projektu tesno sodelujejo tudi z vodjo svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, infektologinjo Bojano Beović, je za STA pojasnil idejni vodja projekta Luka Renko.

To bi lahko bila osnova za sproščanje ukrepov

Prav Beovićeva, ki v tem času zagotovo predstavlja eno najvplivnejših oseb pri nas, je na zadnji novinarski konferenci pred prazniki namignila, da bi lahko bila slika, ko v nekaterih občinah virusa še mimamo, osnova za regionalno sproščanje ukrepov. Sicer je po njenem omejitev gibanja na občine zelo smiselna. 

V zadnjih dneh je trend naraščanja števila obolelih sicer ugoden, zato se nam že v kratkem obetajo nekatere prve omilitve vladnih ukrepov. Po drugi strani pristojni poudarjajo, da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni.

Na zemljevidu projekta Sledilnik so v temnejše obarvane občine, kjer spremljajo stanje uteženo glede na na 100.000 prebivalcev. Kakšna je trenutna slika po občinah oziroma najtančnejše podatke na zemljevidu, najdete tukaj. 

Analize so narejene tudi na osnovi podatkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Njihova metodologijo zbiranja in poročanja podatkov o okužbah po občinah je sicer presečna ura za zajem laboratorijskih podatkov ob 24.00 za podatke preteklega dne. "Na podlagi laboratorijskih podatkov je nato opravljeno epidemiološko poizvedovanje. Zbrane in analizirane podatke za pretekli dan objavimo dnevno po 14. uri," pojasnjujejo.

Danes popoldne so sporočili, da je bilo 11.4.2020 do 24.00 opravljenih 34.851 testiranj*, od tega je bilo 1216 pozitivnih testov. Po epidemioloških podatkih, ki so jih prejeli do sedaj, gre za 1205 oseb. Pri nekaterih osebah je bil test opravljen večkrat, štiri osebe pa so testiranje opravile v tujini.

NIJZ ob tem objavlja še tabelo (spodaj) s prikazom števila novih in skupnih potrjenih okuženih po občinah stalnega prebivališča. Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v soboto potrdili že v 146 občinah (v petek v 145), po dva ali več primera pa ostajata v 102 občinah.

Število najbolj naraslo v Ljutomeru, v Ljubljani niso zaznali nove okužbe

Tokrat je število okuženih najbolj naraslo v Ljutomeru, in sicer za sedem. Po dva nova primera so zabeležili v Metliki in Veržeju. Med covid -19 pozitivnimi je 541 moških in 664 žensk, skupno 1205 oseb.

 | Avtor: NIJZ NIJZ

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • saegnosbird 00:04 14.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • SonnyBlack 18:51 12.april 2020.

    kak se vam ni jasno,da okuzbe ni niti ene...ker to sploh ni res,vsak kateri bo testiran,je dejansko preverjen,ce je z drzavo v bilokaksnem sporu (kaksna bolezen,ce je dolznik,invalid ali penzionist,prejemnik socialne pomoci,kriminalec itd itn)in taksni testiranci bojo se pac uradno ...prikaži več okuzenci...vam to se do zdaj ni jasno?pozivam vse drzavljane k nepokorscini in teroriziranju vseh zagovornikov tega stanja...tudi na njihovih domovih in vseh njihovih druzinskih clanov sorodnikov

  • srecko53 17:15 12.april 2020.

    K janši prišel zaskrbljen kmet in mu povedal da ima bolano kravo, Janša mu svetuje naj ji pušča kri (to je v noriškem kraljestvu normalen ukrep za bolane in tiste, ki se z jajojtem ne strinjajo, samo pri slednjih to ...prikaži več traja malo dlje) naslednji dan kmet potoži da je krava še vedno bolna,,,stradaj jo je janšev ukrep (v noriškem kraljestvu standarden ukrep za obladovanje množic),,, tretji dan nov nasvet isto 4 5 6 ..... sedmi dan je krava crknila je žalosten kmet, joj kaka škoda, jaz pa sem imel še