Zdravje > Aktualno
4916 ogledov

Objavo so si nekateri pacienti napačno razlagali

UKC Maribor
Vsi termini, ki so bili dodeljeni pred izbruhom novega koronavirusa so zdaj neveljavni, sporočajo iz največjih bolnišnic.

V zdravstvu se pospešeno pripravljajo na sprostitev nekaterih dejavnosti. Vlada se je namreč odločila, da bo ob spodbudnejših podatkih o poteku epidemije, znova omogočila nenujne zdravstvene storitve, ob določenih pogojih. 

Opozorilo: Ne kličite in ne prihajajte kar tako

Objavo, da se bodo v bolnišnicah ponovno postopno pričele ambulantne obravnave, so si posamezni pacienti zmotno razlagali in prišli na pregled na prvotni datum, ki je bil odpovedan. "Obveščamo vas, da bodo pacienti ponovno obveščeni o pravilnih terminih pregleda, kar že poteka," bolnike opozarjajo na UKC Ljubljana.

V Celju od danes

Da bodo pred preiskavo bolnike poklicali ter jim določili datum in uro pregleda, opozarjajo tudi iz Zdravstvenega doma (ZD) Celje, kjer že danes z delom znova začenja več ambulant, vrata odpirajo za bolnike, ki potrebujejo psihiatra, odpirajo še ambulante rentgena, pulmologije, kardiologije in fiziatrije.

Bolnike bodo zaprosili, naj na preiskavo pridejo pet do največ deset minut prej. Pred vstopom v ZD Celje bodo vse pregledali, saj je vstop dovoljen le bolnikom brez znakov akutne okužbe dihal. "Če bo kdo od klicanih bolnikov bolan, pa mora to sporočiti pristojni medicinski sestri v posamezni ambulanti in bo dobil kasnejši termin," so še sporočili. 

UKC Maribor: Vse pod nadzorom, priprave v polnem teku

Tudi v UKC Maribor se pripravljajo na krajšanje zaostankov pri obravnavah ostalih bolnikov. Strokovni direktor Matjaž Vogrin je pred dnevi dejal, da v tem tednu načrtujejo približno 10-odstotno povečanje obsega dela. V tamkajšnjem  kliničnem centru se število bolnikov z novim koronavirusom še naprej znižuje, po direktorjevih besedah je položaj pod nadzorom, zato lahko posvečajo več pozornosti ostalim bolnikom.

Sicer so danes iz Maribora že sporočili zadnje, včerajšnje podatke o številu hospitaliziranih na njihovih covid-19 oddelkih. V UKC Maribor je bilo v nedeljo hospitaliziranih 27 bolnikov (8 nn intenzivni negi).

 

Odpadlo veliko operacij

V marcu je v UKC Maribor odpadlo več kot 700 večjih operativnih posegov, 3000 hospitalnih zdravljenj in 25.000 ambulantnih obravnav.

Največji padec števila operativnih posegov so glede na lanski marec zabeležili na oddelku za otroško kirurgijo, sledijo oddelki za ortopedijo, abdominalno kirurgijo, ORL, žilno kirurgijo in kardiokirurgijo. Skupno število opravljenih posegov je bilo v marcu lani 1540, v marcu letos pa 867. "V tem trenutku se obseg dela v našem kliničnem centru postopoma povečuje. Je pa ovira v tem, da sta kar dve stavbi namenjeni covid pacientom, enako velja za intenzivno terapijo. Hkrati je delo z drugimi pacienti oteženo; potrebna je zaščitna oprema, dodatna previdnost pri pacientih in v čakalnicah ne sme biti toliko pacientov, kot jih je bilo lahko pred covid krizo," je pojasnil.

"Število zdravstvenih obravnav bomo povečevali glede na trenutno epidemiološko situacijo. V načrtu za prihodnji teden pa je približno 10-odstotno povečanje obsega dela," je dodal.

Bolnike, ki so na čakanju, je pozval, naj počakajo na klic ali pošto iz UKC Maribor. Vsi termini, ki so bili dodeljeni pred izbruhom novega koronavirusa, so namreč zdaj neveljavni. "Tisti, ki imajo datume, naj ne pridejo na te datume, kot so naročeni, ampak naj čakajo na poziv iz našega kliničnega centra. Datumi, ki so bili dodeljeni pred covid krizo namreč niso relevantni. Pač pa so relevantni novi datumi, o katerih bodo vsi pacienti pravočasno obveščeni," je pojasnil Vogrin.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 3
  • vzev 16:15 20.april 2020.

    Seveda si ljudje narobe razlagajo, če pa čisto vse kar sedaj povejo, povejo tako dvoumno, da nihče nima pojma o čem se gre. Že, da so uboge upokojence spravili v trgovino, so rabili dva tedna, da so uspeli razložiti kako ...prikaži več lahko gredo. Pa še to so govorili eno, zakon pa drugo.

  • Avatar jate
    jate 13:44 20.april 2020.

    ja in koliko dni prej ti javijo ,da ne prihajas'? 29.aprila imam za it v valdoltro do zdaj mi niso se nic javili,,a pise v podnaslovu ne klicite ,ne prihajajte!! kaj zdaj,. ma itak da bom poklicala ce mi do ...prikaži večo petka nic ne javijo, kaj pa bom...svasta!!!

  • Skipi 11:36 20.april 2020.

    700 večjih operativnih posegov, 3000, koliko od teh ljudi pa je umrlo ali se jim je zdravstveno stanje poslabšalo do te mere da bodo imeli težave v nadaljevanju življenja. Teh številk ne bomo nikoli izvedeli,ker zdravstvo ž zaradi sedanjih napak molči.