Zdravje > Aktualno
108104 ogledov

Odlok: Po praznikih mogoče že prejmete klic

Urgenca v UKC Ljubljana Anže Petkovšek Čakalnica v urgentnem bloku UKC Ljubljana
Ob trajanju epidemije, ki je zaprla mnoge ambulante, se kaj hitro poslabša splošno zdravstveno stanje ljudi. Vlada omogočila nenujne zdravstvene storitve, stroka opozarja na daljšanje čakalnih vrst.

V zdravstvu se pripravljajo na sprostitev nekaterih dejavnosti. Vlada  se je namreč odločila, da bo po spodbudnejših podatkih o poteku epidemije, znova omogočila nenujne zdravstvene storitve, ob določenih pogojih. 

Tako naj bi po praznikih znova steklo izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev, kar pomeni ponovno izvajanje nenujne ambulantne specialistične dejavnosti, rehabilitacije in drugih nenujnih oblik zdravljenja, z napotnicami pod hitro. "Vendar bo ponovna uvedba dejavnosti veljala le za bolnike, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal in pri katerih bi opustitev ali preložitev zdravstvene storitve vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja," piše v dopolnjenem odloku, ki je začel veljati ta vikend.

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
V največji slovenski bolnišnici, kjer imajo ne gleda na protikoronske ukrepe dnevno hospitaliziranih 1000 bolnikov, od katerih jih je 40 zaradi bolezni covid-19, tudi v času epidemije delajo vse urgentne službe, specialistične ambulante pa obravnavajo bolnike pod stopnjo nujno in zelo hitro. Če so prej dnevno pregledali tudi do štiri tisoč bolnikov, jih v času epidemije okoli tisoč do 1500. 

Zdaj sporočajo, da so pripravljeni na zagon posameznih trenutno ustavljenih programov in na odprtje specialističnih ambulant. Ob trajanju epidemijo, ki je zaprla mnoge ambulante, se lahko ( če se že ni), kaj hitro poslabša splošno zdravstveno stanje ljudi. 

 V zadnjih dneh več obiskov na urgenci

Urgenca: prenova urgentnega bloka v UKC Ljubljana | Avtor: Anže Petkovšek Urgenca UKC Ljubljana Anže Petkovšek
V največji bolnišnici  v državi na primer v zadnjih dneh že zaznavajo večji priliv bolnikov na njihovo internistično prvo pomoč. Po besedah generalnega direktorja UKC Ljubljana Janeza Poklukarja je bolnikov, ki prihajajo sedaj na urgenco, več kot na začetku epidemije.

To je po njegovem "apel", da bo v prihodnjih dneh treba odpreti nekatere ambulante in uvesti posege. "Da tudi ostali kronični bolniki in pomoči potrebni dobijo oskrbo," je za Radio Slovenija dejal prvi mož UKC Ljubljana.

Poklukar je poudaril, da je ob tem še vedno "nekoliko zakrbljen." "Virus je še vedno med nami, v okoliških državah imajo še vedno veliko okužb. Vsak ukrep za sproščanje mora biti dobro premišljen in spremljan," je dodal. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant: "Bolnika na primer zvečer pred elektivnim posegom sestra ali zdravnik pokliče po telefonu. Bolnika povprašamo, kako je, ali ima kakšne znake okužbe, ali je bil v stiku."

Tudi iz drugih slovenskih bolnišnic sporočajo, da so pripravljeni na začetek izvajanja posameznih trenutno ustavljenih programov. Zdravje prebivalcev se bo namreč v daljšem obdobju brez izvajanja zdravstvenih storitev samo še poslabšalo in tudi podražilo, je pred dnevi opozorila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik. Po njenih navedbah se je ob tem treba zavedati, da bo obravnava bolnikov počasnejša. "Vsakokrat bo treba poskrbeti za osebno varovalno opremo tako zdravnikov kot bolnikov, prav tako bo treba zračiti in razkuževati prostore," je pojasnila.

Na vrsti so napotnice pod nujno

Da so pripravljeni na odprtje specialističnih ambulant, so že pred dnevi sporočili iz obeh kliničnih centrov, kjer so zaradi epidemije na čakanju tudi nekateri zdravniki. V UKC Ljubljana jih je na čakanju kar 118. Predvidoma po velikonočnih praznikih bodo ob sedanjih trendih epidemije začeli s postopnim odpiranjem specialističnih ambulant. Vse doslej prispete napotnice v UKC bodo ponovno ocenili nujnost obravnavne posameznih bolnikov, je še napovedal generalni direktor UKC Ljubljana.

Obravnavati bodo torej začeli tudi bolnike pod stopnjo hitro. "Seveda izpada meseca oziroma meseca in pol ne bo mogoče enostavno nadoknaditi, se bomo pa trudili, da se to čim prej zgodi," je pojasnil strokovni direktor interne klinike Zlatko Fras. Po njegovem bodo pri ambulantnih specialističnih obravnavah in diagnostiki o dejavnost povečevali postopoma.

Delo ob sobotah in popoldne

Predstojnik kliničnega oddelka za gastroenterologijo v UKC Ljubljana Borut Štabuc je napovedal, da bodo v kratkem zagnali endoskopsko dejavnost v skoraj celotnem obsegu. Predvidevajo, da bodo lahko do konca aprila oskrbeli vse bolnike z napotnico zelo hitro in triažirane bolnike z napotnico hitro.

Za naprej načrtujejo, da bodo izvajali ambulantne dejavnosti tudi v popoldanskem času, kot to zdaj počnejo predvsem z onkološkimi bolniki in bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki prejemajo biološko terapijo. Načrtujejo tudi delo ob sobotah.

Ne kličite v bolnišnice

Po besedah generalnega direktorja bodo na vseh triažah izvedli obravnavo pacienov z napotnico hitro, vendar bodo zdravniki med temi pretehtali, kateri potrebujejo takojšnjo obravnavo in kateri nekoliko kasneje. Ljudi, ki bodo prišli na vrsto bodo pred tem poklicali in povprašali bo zdravju, saj je to pomembno zaradi varnosti. "Ljudje naj počakajo na klic ali pisno informacijo o datumu pregleda. Seveda ni nujno, da bodo obveščeni vsi, poklicani bodo tisti, ki jih bo določila medicinska stroka," je še pojasnil Poklukar.

UKC Maribor: Zaostanek bodo postopoma manjšali

Janez Janša v UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Janez Janša v UKC Maribor UKC Maribor
V UKC Maribor se je zaradi spremenjenega načina dela zaradi covid-19 zmanjšalo število ambulantnih obravnav za približno 65 do 70 odstotkov, število operativnih posegov pa za 70 odstotkov. "Število smo počasi začeli večati v tem tednu, še več ambulantnih obravnav in operativnih posegov pa bo opravljenih v prihodnjem tednu. Zaostanek bomo postopno manjšali, a pričakujemo, da se bo število ljudi, pri katerih ne bodo opravljeni ambulantni posegi, v nekaj tednih povzpelo na več tisoč, število (izpadlih)operativnih posegov pa na več sto," je prejšnji teden pojasnil strokovni direktor Univerzitetnega kliničnega centra UKC Maribor Matjaž Vogrin.

"Zaostanek pri zdravstvenih obravnavah bomo poskušali v najkrajšem možnem času kar se da zmanjšati. Načrtujemo delo v popoldanskih izmenah in morda tudi sobotno delo v prihodnjih mesecih, takoj ko se bo covid kriza končala," je dodal.

Velik naval bolnikov in daljšanje čakalnih vrst

Bolnišice zdaj čaka veliko dela, ob koncu epidemije ali že ob sproščanju omejevalnih ukrepov bo razumljivo prišlo do večjega navala bolnikov na različne zdravstvene storitve. Predsednica zdravniške zbornice je na primer opozorila, da naročanje bolnikov v prihodnje po sedaj veljavnih aktih ne bo izvedljivo. "Ne moremo enostavno seznama iz meseca marca prenesti na mesec maj. Vse bo treba začeti na novo," je bila jasna.

Predsednica zdravniše zbornice je že opozorila, da bi se to dalo urediti z drugačnim načinom dela, tudi tako, da bi v sistem stopili zasebniki. Koprivnikar dodaja, da bodo morali na vladi kaj hitro pripraviti jasen načrt. "Za to bodo potrebne dodatne strategije in ne samo večji obseg dela, saj se tega ne da kar tako nadoknaditi. Sicer se zavedamo, da bomo delali preko polnega delovnega časa, da bomo odpirali ekstra ambulante. Ta trenutek končne strategije še ni," je dodal. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 8
  • micktore 21:59 15.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • saegnosbird 00:02 14.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • DonnaFlick 14:28 13.april 2020.

    Google zdaj plačuje od 17000 do 22000 dolarjev na mesec za delo preko spleta od doma. Temu poslu sem se pridružil pred dvema mesecema in sem v tem prvem mesecu zaslužil 20544 dolarjev. Lahko rečem, da se je moje življenje ...prikaži več spremenilo - popolnoma na bolje! Poglejte, kaj počnem ................>>>>>>>>>> w­­w­­w.D­­­o­u­­C­­­a­s­­h.C­­­o­m