Zdravje > Aktualno
2016 ogledov

Obtožbe, pisanja, nejasnosti: Kaj pa okuženi?

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Profimedia
Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo.

Po torkovi izjavi ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da okuženih oskrbovancev doma starejših občanov Ljutomer ne bodo selili v ptujsko bolnišnico, ni jasno, kaj bo zdaj s selitvijo. Na občini pravijo, naj odloči stroka. Na Ptuju menijo, da je prevladal razum. V domu so sicer v torek potrdili še tri okužbe z novim koronavirusom, navaja STA. 

Koronavirus in duševno zdravje Slovenija Ptujčani besni, ker želi država k njim preseliti okužene oskrbovance

Minister Gantar je bil v torek oster. Kot je dejal, se s pristojnimi v ptujski bolnišnici nima več kaj pogovarjati, če ne želijo razumeti, zakaj bi bila selitev potrebna, zato bo poiskal novo rešitev.

Na ljutomerski občini pa so danes povedali, da so bili v torek ob novici o selitvi okuženih na Ptuj presenečeni, saj na sestanku pristojnih v Ljutomeru istega dne o tem sploh ni bilo govora. Po besedah ljutomerskega podžupana Nika Miholiča so na sestanku predstavniki zdravstvenih delavcev, ki pomagajo v domu dva tedna, opozarjali, da v sedanjih razmerah ne morejo delati.

"Mi smo jih prosili, naj ostanejo in pomagajo po najboljših močeh ter da naj stroka pove, kaj je narobe, kje so nepravilnosti. Stroka je rekla ministru, da je vse narobe in da je treba nekaj radikalno spremeniti, zato je žogica zdaj na ministrstvu in na stroki. Naj torej stroka pove, če pa stroki ne verjamemo, potem pa res ne vem, komu naj še verjamemo," je dejal Miholič.

Minister spremenil odločitev

Ministrstvo za zdravje se je v ponedeljek z vodstvom ptujske bolnišnice dogovorilo, da v bolnišnici začasno prevzamejo 40 okuženih oskrbovancev ljutomerskega doma, ki ne potrebujejo hospitalizacije. Tako bi v domu lahko vzpostavili normalne razmere, možnost delitve oskrbovancev na okužene in neokužene, razkuževanje prostorov in drugo potrebno. Zaposleni v ptujski bolnišnici se s tem niso strinjali, a so v rešitev vendarle privolili, nato pa je minister zvečer spremenil odločitev.

Direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah je danes za STA povedala, da za zdaj kakšnega uradnega obvestila s strani ministrstva za zdravje o tem sicer še nima, je pa v torek zvečer po lastnem poizvedovanju od ministra prejela sporočilo SMS, da načrt opuščajo. Ob tem je poudarila, da vodstvo bolnišnice ni dalo nobenega signala, da od dogovora odstopa.

Odziv na ministrove besede

"Menim, da je vendarle prevladal razum in neko strokovno mnenje, ne pa napačne interpretacije, da v naši bolnišnici odklanjamo pomoč tistim, ki jo potrebujejo. Daleč od tega. Jasno smo povedali, da je vprašanje, zakaj ravno naša bolnišnica, saj smo oddaljeni od Ljutomera. Ker pa smo to razumeli, smo na dogovor tudi pristali," je dejala Užmahova.

Odzvali so se tudi zaposleni v ptujski bolnišnici, ki se zavedajo resnosti razmer ter svojega poslanstva, zato so se že na začetku epidemije v skladu z navodili ministrstva in Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravili ter izvajali vse varnostne postopke pri obravnavi bolnikov.

Podobno učinkovito je po njihovem mnenju ravnala tudi lokalna skupnost, civilna zaščita in vsi prebivalci Spodnjega Podravja, rezultat tega pa je, da v zadnjem mesecu ne beležijo okužene osebe v regiji, ki zajema okoli 100.000 prebivalcev.

Odločitev ministrstva za selitev okuženih asimptomatskih oskrbovancev zgolj na nego v njihovo hišo je sprožila številna strokovna vprašanja zaposlenih in pomisleke širše javnosti. Prepričani so, da tovrstno dejanje v času umirjanja epidemije predstavlja preveliko in nepotrebno tveganje in grožnjo za ustvarjanje novega žarišča na neokuženem območju.

Zaposleni ministru: "S populističnim nastopom ste sebe prikazali kot rešitelja"

Z ostrim pismom pismo so se hitro  se oglasili tudi zaposleni v ljutomerskem domu, pridružuje pa se jim tudi sindikat. Gantarju pišejo: "Zelo smo razočarani nad vašim nastopom, ko ste s populističnim nastopom sebe prikazali kot rešitelja, nas, ki pa smo delali v domu v nemogočih razmerah in nas vi takrat niste slišali, pa predstavljate kot tiste, ki ne vemo, kaj je naše delo."

Tudi oni menijo, da gre za očitke na podlagi anonimk in brez preverjanja strokovnosti, ter mu zamerijo, da zaposlenih ni ne obiskal ne vprašal, kako se počutijo. Po njihovem želi minister tako politično zdraharsko zanetiti spore med zaposlenimi in zdravstvenim kadrom, ki jim je priskočil na pomoč.

Zaposleni v ljutomerskem domu so se sinoči odzvali z ostrim pismom, ki so ga naslovili na ministra za zdravje Tomaža Gantar ja, ki je na  včerajšnji seji odbora DZ za zdravstvo direktorju doma starejših občanov Ljutomer Tomislavu Nemcu očital, da z njim ni mogoče delati in da ljudje tam nočejo sodelovati. Zato bodo po Gantarjevih besedah na ministrstvu naredili, kar bo treba, s silo ali brez nje.

Po zadnjih podatkih so v domu zabeležili še tri nove okužbe. 

 "Zelo smo razočarani nad vašim nastopom, ko ste s populističnim nastopom sebe prikazali kot rešitelja, nas, ki pa smo delali v domu v nemogočih razmerah in nas vi takrat niste slišali, pa predstavljate kot tiste, ki ne vemo, kaj je naše delo."

Mnenijo, da gre za očitke na podlagi anonimk in brez preverjanja strokovnosti, ministru še zamerijo, da zaposlenih ni ne obiskal ne vprašal, kako se počutijo. Po njihovem želi minister tako politično zdraharsko zanetiti spore med zaposlenimi in zdravstvenim kadrom, ki jim je priskočil na pomoč.  "Vaša edina podpora našemu trudu je bila ta, da ste direktorjem javnih zavodov naročili, da naj ne izplačajo težko zasluženega dodatka po kolektivni pogodbi. Kako si sploh upate, kaj vas res ni sram in danes ste spet svoje populistično izvajanje izvedli v vašem znanem slogu "kruha in iger," so še zapisali. 

 

Komentarjev 5
  • Avatar Gonnelisa
    Gonnelisa 01:18 23.april 2020.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite –– B­r­ed­h­ot­.­C­om

  • Avatar ovca
    ovca 17:00 22.april 2020.

    Poslusala sem,kaj je imel za povedat dir.ptujske bolnisnice.Razen izgovorov,nic. Rekel je,da je bilo veliko sester pripravljenih sodelovati.Ocitno rabimo sestre,zdravnike pa...?ali je kdo UKC Lj,Mb,Golnik itd.vprasal,ce bi morda blagovolili imeti bolnike s covid? Ne,ti jih ocitno morajo.Da ptujcane in bolnico ni ...prikaži več sram v dno duse.Placani pa so iz JAVNEGA DENARJA,TOREJ DAVKOPLACEVALSKEGA!MARS!Dir.je pa ocitno politik in ne zdravnik.

  • marsal22 16:16 22.april 2020.

    tale Gantar je definitivno nesposoba oseba !! Ne bi mu zaupal niti vratarske službe v zdravstvenem domu !