Slovenija
1953 ogledov

Ptujčani besni, ker želi država k njim preseliti okužene oskrbovance

Koronavirus in duševno zdravje Profimedia
Oskrbovance iz DSO s covid-19 in blagimi simptomi naj bi prepeljali na Ptuj.

Ministrstvo za zdravje je na ponedeljkovem sestanku vodstvi ptujske in brežiške bolnišnice seznanilo, da ju je izbralo za bolnišnici za covid-19. 

Tomaž Gantar Slovenija Minister besen na direktorja doma v Ljutomeru

"Včeraj je na ministrstvu za zdravje potekal sestanek v zvezi z obvladovanjem covid-19 na našem območju. Izpostavljen je bil problem obvladovanja bolezni v DSO, neposredno nam je bilo povedano, da sta naši bolnišnici izbrani, da postaneta covid-19 bolnišnici," je pojasnila direktorica ptujske bolnišnice Anica Užmah. "To pomeni, da se ukine izvajanje vseh preostalih dejavnosti, ki bi se opravljale v Mariboru. Na koncu je bil sprejet sklep, da na poseben oddelek sprejmemo 40 okuženih iz DSO Ljutomer. Zavedamo se, da s tem prevzamemo velika tveganja, a je bila ta odločitev boljša, kot če bi postali covid bolnišnica. Tako ohranimo vse dejavnosti, kot jih imamo danes."

"Ultimat je bil večji, sprejeli smo alternativno rešitev v obojestransko zadovoljstvo."

Anica Užmah, direktorica SB Ptuj

Zaposleni v Splošni bolnišnici Ptuj so na današnjem jutranjem zboru delavcev izrazili nestrinjanje tudi nad takšno odločitvijo, podobnega mnenja je po zagotovilih direktorice Užmahove in strokovnega vodje Teodorja Pevca tudi vodstvo zavoda.

Onkološki inštitut Odpoved operacij Slovenija Slaba novica: Zaposlena na onkološkem inštitutu okužena s covidom-19

V popolnoma zdravo okolje se namreč selijo bolniki, četudi je bolnišnica ponudila DSO Ljutomer zdravstveno osebje. "Res je, okuženi bolniki prihajajo v okolje, kjer okužbe ni," je povedala Užmahova. "Ponudili smo osebje za oskrbo okuženih v DSO Ljutomer, a ta odločitev ni bila sprejeta."

"Na nek način naj bi prišli k nam zdravi oskrbovanci iz Ljutomera, ki so covid-19 pozitivni. Ne bomo jih zdravili, ker nismo infekcijski oddelek, ampak bodo šli, če bo treba, na zdravljenje v Maribor."

Teodor Pevec, strokovni vodja

Po informacijah Užmahove so se s predlogom strinjali tudi v Brežicah, kjer so ponudili celo 70 postelj, a naj za zdaj selitve pacientov po zadnjih podatkih še ne bi bilo, ker je stanje v domu starejših v Šmarju pri Jelšah pod nadzorom, medtem ko v Ljutomeru trenutno stanja ne obvladujejo.

Ob poslabšanju bolezni v UKC MB

Pevec je povedal, da ne gre za oskrbo bolnih oskrbovancev, ampak tistih, ki imajo lažji potek bolezni. "Se vedno gredo bolniki, pri katerih pride do poslabšanja bolezni, v UKC Maribor," je dejal Pevec. "Mi bomo na tem oddelku vršili samo nego covid-19 bolnikov, kar je popolnoma nova oblika in za vse nas neznanka. Na nek način naj bi prišli k nam zdravi oskrbovanci iz Ljutomera, ki so covid-19 pozitivni. Ne bomo jih zdravili, ker nismo infekcijski oddelek, ampak bodo šli, če bo treba, na zdravljenje v Maribor." 

dom upokojencev dom starejših občanov starejša oseba Koronavirus v SLO Slovenija Pozitivnih 47, 13 jih žal ni preživelo

Dodal je, da v bolnišnici nimajo niti infektologa niti epidemiologa, zaščitno opremo pa so jim zagotovili. "Mi se ne strinjamo s to rešitvijo, je pa ta rešitev gotovo boljša, kot če bi zaprli vso dejavnost," je še povedal Pevec. "Infektološka stroka je proti tej rešitvi, saj ne svetuje premestitve starejših, a očitno so v Ljutomeru šle stvari tako daleč, da so pritisnili na ministrstvo."

Matjaž Jereb Koronavirus Slovenija Vodja intenzivne terapije: Imeli smo tudi mlajše brez kroničnih bolezni

Oddelek po besedah Užmahove že preurejajo, saj je bil sklep dan in napovedano je bilo, da naj bi prvi bolniki prišli že danes. "Interni oddelek bo vsaj za tretjino okrnjen, ostali pa ne," je še dejal Pevec. "Če bi postali covid-19 bolnišnica, si predstavljam, da bi šla dejavnost s Ptuja praktično za zmeraj."

Užmahova je povedala, da ministrstvo po zadnjih informacijah še vedno vztraja pri svojem sklepu, a bolnikov danes še ne pričakujejo. 

Covid-19: UKC Maribor COVID-19 Slovenija Fantastična novica glede širjenja virusa v Sloveniji

Odzvala se je tudi županja

Na odločitev ministrstva se je danes odzvala tudi ptujska županja Nuška Gajšek. Kot je dejala, se zaveda, da je za vse bolnike potrebno poskrbeti, ni pa zadovoljna s sprejemanjem odločitev preko noči in ne da bi o tem obvestili lokalno skupnost.

Kljub izrednim razmeram se ji zdi nesprejemljivo postavljanje ultimatov, sicer pa je prav, da se da na razpolago vsa razpoložljiva sredstva in kadre. Vendar epidemija se po njenem umirja, na Ptuju je celo ni, zato ji ni jasno, zakaj v takšna okolja premeščati obolele.

"Če alternative ni, bomo seveda pomagali, vendar te zagotovo obstajajo," je prepričana županja, ki je povedala, da so imeli pripravljeni več možnih rešitev v primeru izbruha virusa v njihovem domu upokojencev. Ena od teh, ki jo je potrdila tudi država, je bila, da bi tiste, ki niso akutno bolni, premestili v hotele. Enako bi po njenem mnenju lahko storile tudi druge občine.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 10
  • Skira 18:19 21.april 2020.

    Nuška zapri bolnico, odstopi

  • GERE 17:59 21.april 2020.

    Takih terjavih odločitev niti Kitajci niso sprejemali!

  • mph 17:15 21.april 2020.

    Tukaj bi morali absolutno po Kitajsko, zasilne bolnišnice, če ni možno zagotoviti takega nivoja kot na Kitajskem (pa tudi gradili bi verjetno 10 let z neštetimi aneksi, dokler so to Kitajci postavili v 10 dnevih in morda kakšen dan zraven, ...prikaži več pa kakšne pomožne objekte, "poljske" bolnišnice, ....