Zdravje > Aktualno
7214 ogledov

Odkrili zdravilo za obnavljanje zob

Zobozdravnik Shutterstock
Velik napredek pri zdravljenju zob.

Britanski znanstveniki so pri zdravljenju pacientov z Alzheimerjevo boleznijo odkrili zdravilo, ki je vzpodbudilo ponovno rast zob pri bolnikih in tudi popravljanje lukenj v zobeh. Zdravilo Tideglusib vzpodbuja rast matičnih celic v zobni pulpi, da se začne znova tvoriti dentin oz. zobovina. Zob je znova zdrav v šestih tednih.

zobna ščetka Zdravje Zobna ščetka, ki odkriva težave s srcem

Zobje sicer že naravno obnavljajo dentin, če je zobna pulpa zaradi poškodbe ali infekcije odkrita, vendar pa je ta sloj zelo tanek, nikakor pa zob sam ne more zapolniti lukenj zaradi zobne gnilobe.

Video Zdravje Zobozdravnik doživel šok, 20-letnik si od rojstva ni umival zob

Znanstveniki Kraljevega kolidža v Londonu pa so zdaj odkrili možnost, kako "ugasniti" delovanje encima GSK-3, ki skrbi za to, da se dentin neha ustvarjati, ko je zob oblikovan. V luknjo v zobu vstavijo majhen košček biološko razgradljivega kolagena, namočenega v Tideglusib, kjer se potem začne ponovna rast dentina. Luknja se zapolni v šestih tednih, košček kolagena pa se medtem razgradi.

"Enostavnost našega pristopa kaže, da bi bilo to idealno za klinično uporabo in za naravno zdravljenje zob," je v znanstveni reviji Scientific Reports poudaril vodja študije, profesor Paul Sharpe.

Zobozdravnik Raziskava Zdravje Zato je izguba zob usodna za zdravje

Zaenkrat so sicer postopek zobne regeneracije v celoti preizkusili le na laboratorijskih miših, vendar pa so zdravilo klinično že testirali tudi na bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo, kar pomeni, da je varno za uporabo pri ljudeh. To pomeni, da bi zdravilo Tideglusib lahko hitro prišlo v široko uporabo v zobozdravstvu, je še dejal profesor, kot poroča britanski časnik Telegraph.

Prevladujoča praksa zobozdravnikov je, da za popravilo lukenj v zobeh uporabijo umetna polnila. Toda ta polnila je treba redno vzdrževati in pogosto tudi menjati. Pri tem pa morajo zobozdravniki vedno znova brusiti stran to polnilo, pri čemer se luknja veča in veča, dokler morda od zoba ne ostane nič več in ga je treba le še izpuliti.

Vodja britanskega združenja za oralno zdravje Nigel Carter je odkritje kolegov iz Kraljevega kolidža v Londonu že pozdravil kot zelo obetavno. "Veselimo se že, da bo ta pristop prišel v klinično uporabo, kjer bo nedvomno lahko predstavljal velik napredek pri zdravljenju dentalnih bolezni," je povedal.

zobna ščetka Zdravje Tako je nastala zobna ščetka
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.