Zdravje > Aktualno
470 ogledov

Odobrili prvo digitalno tableto

tablete Shutterstock
V ZDA odobrili digitalne tabletke z namenom nadzora.

Ameriška agencija za zdravila FDA  je v teh dneh odobrila uporabo prve digitalne tablete z vgrajenim senzorjem, ki zdravniku sporoči, ali bolniki pravilno jemljejo zdravila. Gre za digitalno različico antipsihotika Abilify, zdravila za pomoč pri shizofrereniji, bipolarni motnji in depresiji.

"Biomedicinski veliki brat"

Kot navaja New York Times, je omenjeno zdravilo razultat rastočega napredka digitalizacije medicinskih pripomočkov.  Zdravilo za zagotavljanje nadzora, ki so ga pri častniku imenovali "biomedicinski veliki brat ", pa bo v veliko pomoč pri premagovanju sicer dragih in dolgotrajnih težav z ljudmi, ki ne jemljejo zdravil, kot jim je bilo predpisano. Mnogi bolniki zaradi tega še dodatno zbolijo, potrebne so ponovne hospitalizacije, kar pomeni za 100 bilijonov dolarjev letno, ugotavljajo. 

Zdravniki bodo sedaj vedeli ali bolniki jemljejo zdravila po urniku, FDA pa ob tem navaja, da jih bodo predpisovali ljudem, ki imajo težave z duševnostjo. Zdravilo delije s pomočjo majhnega aparata, ki ga bolniku prilepijo na kožo. Ta je povezan s senzorjem v tabletki, ki se aktivira z želodčno tekočino in pošlje signal. 

Ameriški strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko digitalno tabletko v prihodnosti uporabljali tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni in bolezni srca.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.