Zdravje > Aktualno
1216 ogledov

Odobrili zdravljenje, ki ga je bil deležen Trump

Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico Epa
V ZDA odobrili terapijo proti covidu-19, ki jo je prejel Trump.

Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v soboto izdala izredno odobritev eksperimentalnemu zdravljenju covida-19, ki ga je bil po okužbi deležen tudi ameriški predsednik Donald Trump. Gre za terapijo s koktajlom protiteles, ki jo je razvilo farmacevtsko podjetje Regeneron, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pri tem zdravljenju uporabijo mešanico casirivimaba in imdevimaba. Lahko se ga uporablja pri bolnikih z blažjimi do srednje hudimi simptomi covida-19, pri katerih obstaja tveganje, da se bo razvila huda oblika te bolezni. Stari morajo biti najmanj 12 let, ne more pa se ga uporabljati pri bolnikih, ki so že na intenzivni negi ali potrebujejo dodatni kisik.

FDA izda izredno odobritev po preučitvi potencialnih tveganj in odobritvi zdravila oz. postopka zdravljenja. Za to vrsto odobritve so se odločili po kliničnem testiranju 799 nehospitaliziranih odraslih ljudi z blažjimi do srednje hudimi simptomi covida-19.

Prvi odmerki bodo brezplačni

Ta koktajl je oktobra po okužbi prejel tudi ameriški predsednik Trump. Z učinkom zdravljenja je bil zelo zadovoljen in se je zavzemal, da bi ga odobrili za javnost. "Želim ga dobiti za vas," je dejal in napovedoval, da bi bilo to zdravljenje brezplačno.

Regeneron je sicer za razvoj te terapije prejel več kot kot 500 milijonov dolarjev od ameriške vlade, je poročal New York Times. Prvih 300.000 odmerkov bo podjetje zdaj zagotovilo brezplačno, bodo pa morali bolniki poravnati stroške bivanja v zdravstvenih ustanovah, kjer jim bodo dali to zdravilo, je pojasnilo podjetje.

 
Komentarjev 4
 • Boris 10:30 22.november 2020.

  500.000.000 / 300.000 = poceni ;-)

 • Avatar ovca
  ovca 10:12 22.november 2020.

  Aha,potem je bil kramp kar tako malo za publiko na kisiku?

 • Avatar Celje Celje
  celje 10:07 22.november 2020.

  Center za socialno delo Sevnica je že dobil prošnjo za pomoč od Melanije ,pa eno sobico v domu za ostarele za Donalda je že rezervirala................Seveda se je oglasil tudi Twitko ,ki poudarja, da je v Ameriki pogorela vladavina prava imata ...prikaži veča jo le še Poljska in Madžarska