Zdravje > Aktualno
85 ogledov

Odsvetovano uživanje nekaterih prostoživečih sladkovodnih rib

riba, brokoli Profimedias
Nacionalni inštitut za javno zdravje odsvetuej dolgotrajno uživanje rib, ki živijo na določenih predelih slovenskih voda.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) odsvetujejo uživanje dolgoživečih sladkovodnih rib iz prostega ulova iz Save pri Jesenicah na Dolenjskem, iz Kolpe pri Radovičih, iz Soče pri Solkanskem jezu, iz Lahinje pri Geršičih in iz Krupe pri Kloštru. Gre za ribe, ki glede na podatke analiz, vsebujejo prekomerne vsebnosti onesnaževal.

"Ugotovljena in obravnavana onesnaževala predstavljajo tveganje za zdravje ob dolgotrajnem uživanju, saj imajo zmožnost kopičenja v organizmu, glede posamičnih dogodkov je verjetnost tveganja za zdravje nizka," pravijo na NIJZ. Posameznikom, ki so  kontaktno občutljivi na nikelj, odsvetujejo tudi  pripravo in uživanje prostoživečih sladkovodnih rib iz Idrijce pri Hotešku.

 Analiza podatkov biomonitoringa rib iz prostega ulova glede vsebnosti onesnaževal in presoja tveganja za zdravje ljudi: (BIOTA 2012– 2013) je pokazala, da za nekateri presojani vzorci varni za zdravje ljudi:

  • Vzorec klena iz Save (Jesenice na Dolenjskem), vzorčen leta 2013, zaradi vsebnosti živega srebra, ki je višja od zakonske mejne vrednosti;
  • Vzorec klena iz Kolpe (Radoviči (Metlika)), vzorčen leta 2013, zaradi  vsebnosti živega srebra, PCB vsote ICES-6 ter vsote dioksinov (PCDD in PCDF) in diokisnom podobnih PCB (posledica visokih vsebnosti dioksinom podobnih PCB, večina dioksinov je pod mejo zaznavnosti) višjih od zakonskih mejnih vrednosti ter vsebnosti niklja nad običajnimi vrednostmi iz literature;
  • Vzorec soške postrvi iz Soče (Solkanski jez), vzorčen leta 2013, zaradi višje vsebnosti živega srebra od zakonske mejne vrednosti ter vsebnosti niklja nad običajnimi vrednostmi iz literature;
  • Vzorec soške postrvi iz Idrijce (Hotešk), vzorčen leta 2013, zaradi vsebnosti niklja nad običajnimi vrednostmi iz literature. Ocena tveganja je pokazala, da bi enkratno zaužitje ribe lahko povzročilo akutne zdravstvene težave, to je sistemski kontaktni dermatitis pri na nikelj občutljivih osebah;
  • Vzorec klena iz Lahinje (Geršiči) vzorčen leta 2013, zaradi PCB vsote ICES-6 višje od zakonske mejne vrednosti;
  • Vzorec potočne postrvi iz Krupe (Klošter), vzorčen leta 2013, zaradi PCB vsote ICES-6 ter vsote dioksinov (PCDD in PCDF) in dioksinom podobnih PCB (posledica visokih vsebnosti dioksinom podobnih PCB, večina dioksinov je pod mejo zaznavnosti) višjih od zakonskih mejnih vrednosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.