Zdravje > Aktualno
2520 ogledov

Okužene selijo v bližnjo telovadnico

Covid-19, maska Profimedia Covid-19, maska
Telovadnico so preko konca tedna preuredili v več sob, v katerih bo prostora za 45 ljudi.

V nedeljo so v Sloveniji opravili 2637 testov na novi koronavirus, odkrili pa so 537 okužb. V nedeljo sta umrli dve osebi z novim koronavirusom. V bolnišnici se zdravi 289 ljudi, od tega jih intenzivno nego potrebuje 55. To pomeni, da je Slovenija po vseh kriterijih presegla meje za razglasitev epidemije, ki pa po vladnem odloku že velja od danes.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoved gibanja ponoči, od 21. do 6. ure. Slednja začne veljati v torek ob 21. uri. Vlada sicer prepoveduje vse prireditve, maše, poroke v vseh regijah, tudi v edini oranžni Obalno-kraški regiji.

Po besedah Jelka Kacina se pojavljajo močna žarišča, na primer v Kamniku, kjer so imeli včeraj 40 novih okužb. Izstopajo še Radovljica, Slovenj Gradec, Trebnje, Domžale in Škofja Loka. V tamkajšnjem centru slepih, slabovidnih in starejših je okuženih 33 stanovalcev in 10 zaposlenih.

Okužene premeščajo v telovadnico

Iz Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka so danes začeli premeščati stanovalce, okužene z novim koronavirusom, v telovadnico bližnje osnovne šole. Telovadnico so preko vikenda preuredili v več sob, v katerih bo prostora za 45 ljudi. V centru imajo sicer že 33 okuženih stanovalcev, močno pa jim primanjkuje kadra.

Kot je za STA povedala direktorica Centra slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka Silva Košnjek, so v petek popoldan začeli iskati potreben material in opremo. V soboto zjutraj so začeli s hišniki in nekaterimi drugimi zaposlenimi preseljevati prvo opremo ter s pomočjo zunanjega izvajalca urejati telovadnico bližnje Osnovne šole Jela Janežiča za preselitev stanovalcev centra.

Prostora za 45 stanovalcev

S postavitvijo predelnih sten so športno dvorano preuredili v sobe, in sicer v 10 triposteljnih sob, sedem dvoposteljnih in eno enoposteljno. Tako je v dvorani prostora za 45 stanovalcev. Vsi imajo tudi ustrezne sanitarije in tuše. V nedeljo popoldan so prostore tudi počistili in razkužili ter vanje namestili prvih pet rezervnih postelj, ki so jih imeli na voljo.

Danes zjutraj so začeli premeščati okužene stanovalce iz centra v tako vzpostavljeno novo rdečo cono. Pri selitvi jim pomaga dežurna služba iz škofjeloškega zdravstvenega doma, na pomoč pri selitvi postelj pa so jim priskočili tudi gasilci in civilna zaščita. Sodelujoči morajo biti v popolni zaščitni opremi in računajo, da bodo danes izvedli celotno selitev, da bodo potem lahko razkužili vozila.

Kot je izpostavila Košnjekova, je bistveno, da pred morebitnimi okužbami zaščitijo okolico. Tako so denimo poskrbeli tudi za to, da odpadki iz rdeče cone ostajajo za ograjo in da nihče, ki bi se denimo sprehajal v okolici, ne bi bil ogrožen. Zadevo so si v nedeljo ogledali tudi predstavniki ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter bili zadovoljni s pripravo in organizacijo.

Premalo medicinskih sester

Zaradi logistike je ključno, da je dvorana blizu samega centra, od koder bodo stanovalcem vozili tudi hrano. Samo delo v rdeči coni pa bodo večinoma opravljale stalne ekipe. "Ne vem sicer, kako bomo te ekipe vzpostavili. Manjka nam namreč vsaj pet medicinskih sester," je opozorila Košnjekova. Izpostavila je, da je tudi med zaposlenimi trenutno že 10 okuženih.

Pojasnila je, da vsi zaposleni v domu v tej situaciji delajo vse, saj zdravstveno-negovalni kader ni več sam zmogel opraviti vsega svojega dela. Niso pa bili deležni zaenkrat še nobene kadrovske pomoči od zunaj.

"Na pomanjkanje kadra smo opozorili ministrstvo. Mogoče bi lahko dobili kaj kadra iz zdravstvenih domov, kjer se bodo določene ambulante verjetno zapirale," razmišlja Košnjekova. Upa, da jim bo kdo priskočil na pomoč in jim pomagal rešiti še kadrovsko stisko.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • izy 13:14 19.oktober 2020.

    Vsem zaposlenim v privat zdravstvu, ki imajo koncesijo ob zavrnitvi pomoči pri delu v času Covida, TAKOJ vzeti koncesijo za vedno!