Zdravje > Aktualno
2056 ogledov

Okuženi klopi bodo napadali še globoko v jesen

jesen Profimedias
Ali veste, kdaj gredo klopi v zimsko mirovanje?

"Jesen je najboljši čas za začetek cepilne sheme proti klopnemu meningoencefalitisu, v kateri moramo za učinkovito zaščito prejeti tri odmerke, prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem," pravi Tea Stegne Ignjatovič, dr. med., spec., strokovna direktorica ZD Ljubljana.

Tako smo spomladi, ko se klopi prebudijo, po njenih besedah pripravljeni za brezskrbno uživanje v naravi. "Ker pa imamo letos zelo toplo in vlažno jesen, velja omeniti, da je zaščita ustrezna že po dveh odmerkih, ki jih lahko prejmemo tudi po pospešeni shemi s 14 dnevnim razmikom," pojasnjuje.

"Klopi bodo namreč ob takšnem vremenu še kar nekaj časa aktivni, saj gredo v zimsko mirovanje šele, ko temperature trajno padejo pod 5 do 7 stopinj Celzija."

Tea Stegne Ignjatovič, dr. med., spec., strokovna direktorica ZD Ljubljana

V Zdravstvenem domu pojasnjujejo, da je Ljubljana tretje največje žarišče KME v Sloveniji, za endemsko žarišče te bolezni pa velja celotna Slovenija, ki je celo v svetovnem vrhu po številu obolelih. "Smrtnost sicer ni visoka, pri odraslih bolnikih znaša od enega do dveh odstotkov, vendar bolezen pogosto pusti trajne posledice, ki obrnejo življenje na glavo tako bolniku kot njegovim bližnjim," opozarjajo.

Približno petim odstotkom bolnikom ostanejo po njihovih navedbah trajne ohromitve, ki so najpogostejše v področju kolčnih in ramenskih mišic, pri več kot tretjini bolnikov pa se razvije postencefalitisni sindrom. Kaže se z glavobolom, utrujenostjo, slabim počutjem, tresenjem, slabšim sluhom, motnjami ravnotežja, težavami z zbranostjo in slabšim obvladovanjem stresnih situacij.

"Težave so pogosto takšne narave, da bolnik pravzaprav nima kaj konkretnega pokazati, kljub temu pa ga močno omejujejo v vsakdanjem življenju, resne so tudi socialne posledice teh težav," še pravijo. Dodajajo, da morajo mnogi bolniki z ohromitvami svoje življenje povsem spremeniti, še posebej bolniki s prizadetimi dihalnimi mišicami, ki vse življenje potrebujejo dihalni aparat. Takšne posledice bolezni življenja ne obrnejo na glavo le bolniku, temveč tudi njegovi okolici, predvsem družini.

Te dni cenejše cepljenje

Zdravstveni dom Ljubljana bo jeseni ponovno izpeljal akcijo cenejšega cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu (KME). Akcija "Zdravo v naravo" bo tokrat potekala pri izbranih osebnih zdravnikih v vseh enotah Zdravstvenega doma Ljubljana, in sicer vse do 27. oktobra. Cena cepljenja bo 20 evrov.

Cena cepljenja je enotna za odrasle in otroke, za termin cepljenja pa se je potrebno naročiti pri izbranem osebnem zdravniku po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante. Plačilo cepljenja bo možno samo z gotovino. Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta dalje, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Na cepljenje prinesite cepilno knjižico, če jo imate.

Akcijo bodo v ZDL pripravili že četrtič. V letih od 2010 do 2015 so v ZDL na leto v povprečju izvedli 2.900 cepljenj proti KME. Lani jeseni so akcijo cenejšega cepljenja izvedli prvič in statistika konec leta je pokazala, da je število vseh cepljenj poskočilo na 7.400. Letos so akcijo ponovili spomladi in število cepljenj konec maja je znašalo že preko 10.000.