Zdravje > Aktualno
1955 ogledov

Operacija: Takšna diagnoza pri tako majhnem otroku zelo redka

1/3
UKC LJ
Nov dosežek v otroški kirurgiji pri nas...

Na Kirurški kliniki UKC Ljubljana so pred dnevi prvič v Sloveniji uspešno opravili laparoskopsko odstranitev tumorja nadledvičnice pri 3-letnem otroku. Gre za minimalno invaziven laparoskopski poseg, pri katerem z minimalnim posegom v telo odstranijo tumorsko tvorbo. Okrevanje je praviloma hitrejše, otrok je bil že dva dni po posegu v domači oskrbi, ostale so mu le štiri točkaste ranice na trebuhu.

 | Avtor: UKC LJ UKC LJ
Poseg sta opravila domača kirurga Simon Hawlina in Robert Kordič, operacija pa je potekala brez zapletov, sta pojasnila. "Dosežek je plod večletnih izkušenj na področju laparoskopskih operacijah pri odraslih, saj je pri otrocih problem majhen operativni prostor in občutljive vitalne strukture. Dosežek je plod izredno dobrega timskega dela kirurgov in inštrumentark, ki kirurgu pripravijo primerne inštrumente za tovrstne posege," je povedal  Hawlina.

Redka diagnoza

Zdravnik je pojasnil, da je tumor nadledvičnice pri tako majhnem otroku zelo redek. "Pri odraslih so ti posegi standard, pri otrocih pa je potrebna še bistveno večja natančnost, saj so vse strukture manjše. Pred operacijo je bila vsa diagnostika otroka in priprava načrtovana od lečečega pediatra endokrinologa. Prav njemu gre zahvala, da je bila tvorba hitro odkrita," je izpostavil Kordič. 

Otroška srčna kirurgija - operacija v UKC Hudo bolni otroci Zdravje Otroška srčna kirurgija: Domači kirurg uspešno operiral otroka v kritičnem stanju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.