Zdravje > Aktualno
348 ogledov

Operacijski blok kirurške klinike že leta zaliva meteorna voda s fekalijami

ukc maribor Nino Verdnik
Iztrošene kar 85 odstotkov opreme.

Dolga leta varčevanja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so taot pri kadrih začela kazati zobe tudi na področju opreme in prostorov. Kar 85 odstotkov opreme naj bi bilo iztrošene, na nekaterih oddelkih se zaradi dotrajanosti bojijo inšpekcij. Zato so vlaganja, tako kot v drugih slovenskih bolnišnicah, nujna.

Da je tematika zelo pereča, je med drugim pokazalo nedavno izlitje vode v operacijskem bloku klinike za kirurgijo, nazadnje pa težave pri podaljševanju certifikatov anestezioloških aparatov - pri zadnjem servisu te opreme se 11 aparatom ni želelo podaljšati A-testa, ker so prestari in zanje ni več rezervnih delov.

slovenija 19.12.13. univerzitetni klinicni center maribor, ukc maribor, preiskav Sanirali Slovenija Poplava v UKC Maribor naj ne bi pustila posledic

Na vprašanje o tem na prejšnji seji sveta zavoda je direktor kliničnega centra Vojko Flis povedal, da je 85 odstotkov opreme v UKC Maribor iztrošene, med njimi tudi anesteziološki aparati. Letos so sicer nabavili štiri nove, a potrebovali bi jih več. Zaenkrat so se po njegovih besedah dogovorili s serviserjem, da se A-testi podaljšajo za pol leta, v prihodnjem letu pa bodo poskušali nabaviti nove aparate.

Neuresničene investicije

Med investicijami, ki jih pričakujejo že več let, a doslej še niso bile uresničene, so še oprema za diagnostični center programa Dora in dodatni koronarografski aparat. Že dolgo obljubljajo tudi obnovo računalniškega sistema v zavodu, dodatna dvigala za kirurško stolpnico, dodatne postelje za enoto za intenzivno terapijo kirurške klinike ter zamenjavo aparata za zunajtelesni krvni obtok, ki se uporablja pri operacijah na odprtem srcu.

ukc maribor | Avtor: Nino Verdnik Nino Verdnik
Razlogi za takšno stanje so težave pri pripravi dokumentacije, dolgotrajnost postopkov javnega naročanja in pomanjkanje denarja za investicije. Letos so izvedli le za slabe tri milijone evrov investicij, večinoma je šlo za medicinsko opremo, kot so prej omenjeni štirje novi anesteziološki aparati, pa tudi monitorji za nadzor življenjskih funkcij za več oddelkov, dva mobilna aparata za zunajtelesni krvni obtok in drobni inventar. V nepremičnine letos niso vlagali nič.

Okvare motijo zdravstveni proces

Vodstvo kliničnega centra odkrito priznava, da tako ne gre več naprej. "Na področju obnavljanja infrastrukture in nabave opreme se iz leta v leto veča razkorak med potrebami in zahtevami posameznih oddelkov ter razpoložljivimi sredstvi. Zaradi pomanjkanja amortizacijskih in drugih sredstev za investicije ni možno v zadostni meri obnavljati infrastrukture in nadomeščati iztrošene in zastarele opreme z novo. Zaradi tega se pojavljajo tveganja, ki so težko obvladljiva, prihaja tudi do pogostejših okvar in posledično do motenj zdravstvenih procesov, kar na nekaterih točkah predstavlja zelo visoko stopnjo tveganja za bolnike," je zapisalo v gradivu za torkovo sejo sveta zavoda.

Med nujnimi vlaganji v prostore so izpostavili celovito obnovo operacijskega bloka kirurške klinike, ki ga že leta zaliva meteorna voda s fekalijami, zaradi dotrajanosti so popravila neuspešna. Kot izhaja iz gradiva, obstaja celo verjetnost, da inšpekcijske službe blok zaprejo, a za obnovo bi potrebovali najmanj 15 milijonov evrov.

Nevarnost okužb

Nujna je tudi obnova oddelka za intenzivno interno medicino, kar terja od dva do štiri milijone evrov. Centralna kuhinja deluje v neustreznih prostorih z zastarelo tehnologijo, zato obstaja nevarnost okužb za celoten klinični center in visoka verjetnost, da jo inšpekcijske službe zaprejo, a za obnovo bi bilo treba odšteti najmanj sedem milijonov evrov.

Že vrsto let obljubljajo selitev dotrajanega oddelka za pljučne bolezni s Pohorja v centralno ustanovo v mestu, kar bi stalo okoli štiri milijone evrov, urgentni center je zgrajen zgolj do prve faze. "Vseh navedenih tveganj na področju infrastrukture in opreme UKC Maribor ne bo zmogel obvladovati samostojno. Zato bo za reševanje nakopičenih investicijskih izzivov potrebna pomoč ustanovitelja," je v gradivu za torkovo sejo sveta zavoda zapisal v. d. pomočnika direktorja UKC Maribor za nabavo Aleš Dobaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.