Zdravje > Aktualno
3523 ogledov

Opozorilo NIJZ: Slovenski mladostniki visoko na lestvici držav

Dijaki v srednji šoli
Slovenija se po razširjenosti uporabe konoplje med 15-letniki uvršča v sam vrh lestvice 45 držav, ki so bile vključene v mednarodno raziskavo Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju (HBSC 2018).

Po podatkih mednarodnega poročila je v vseh sodelujočih državah v povprečju 13 odstotkov 15-letnih mladostnikov že kdaj v življenju uporabilo konopljo. Podatki za Slovenijo so nad mednarodnim povprečjem, saj je pri nas že kdaj v življenju konopljo uporabilo 21 odstotkov mladostnikov. Ta podatek našo državo uvršča na sedmo mesto med 45 državami, vključenimi v raziskavo.

Mladostniki iz Slovenije presegajo mednarodno povprečje tudi po uporabi konoplje v zadnjih 30 dneh. Mednarodno povprečje za ta kazalnik pri 15-letnikih znaša 7 odstotkov za Slovenijo pa 13. Po uporabi konoplje v zadnjih 30 dneh se Slovenija uvršča še višje na lestvici držav, in sicer na tretje mesto, višje se uvrščata le Kanada in Bolgarija.

Konoplja v Sloveniji lahko dostopna

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ugotavljajo, da je od vzrokov za takšno uporabe konoplje med našimi mladimi tudi precejšnja dostopnost. Podatki slovenske raziskave HBSC namreč kažejo, da je polovica 15-letnikov ocenila, da lahko pridejo v naslednjih 24 urah do konoplje lahko ali zelo lahko.

"Uporaba konoplje v obdobju mladostništva je škodljiva. Raziskave so namreč pokazale, da kanabinoidi pri otrocih in mladostnikih vplivajo na razvoj tistega dela možganov, ki je zadolžen za obdelavo sprejetih podatkov in za miselne procese, ki pripeljejo do reševanja problemov in sprejemanja odločitev (npr. pri računanju). Pri redni uporabi se te sposobnosti zmanjšajo, še posebej pri tistih, ki so začeli uporabljati to drogo pred 18. letom starosti," pravi Ada Hočevar Grom z NIJZ. Uporabo konoplje pri otrocih in mladostnikih nekatere raziskave povezujejo tudi s slabšim učnim uspehom in predčasno opustitvijo šolanja. Poveča se tudi tveganje za uporabo drugih drog in zasvojenosti.

Strokovnjaki poudarjajo pomembnost preventivnih ukrepov in ob tem izpostavljaj Islandijo, kjer so uspeli precej znižati odstotek mladostnikov, ki uporabljajo psihoaktivne snovi.

Glede na podatke o razširjenosti in precejšnji dostopnosti konoplje med mladostniki, je treba po vsej državi zagotoviti dostopnost do različnih preventivnih aktivnosti, s pomočjo katerih pri mladostnikih krepimo različne socialne, čustvene in vedenjske veščine, ki pripomorejo k sprejemanju zdravih in varnih odločitev. Po drugi strani pa tudi preventivne programe, kot je npr. hitra intervencija, s pomočjo katerih mladostniku pomagamo ob zaznavi težav. Hkrati so nujni tudi ukrepi za zmanjševanje dostopnosti. Mladostnikom je treba zagotoviti okolje, ki jim bo omogočalo zdrave izbire, tudi pri odločitvah glede drog," je pojasnila Andreja Drev z NIJZ.

 

 

 

 

 
Komentarjev 2
  • Covid_1984 08:47 27.junij 2020.

    za ranocelniške fašiste je, kakor pravi kolega, vse ok, tudi nanotech cepiva proti meni, ki vam bodo trajno spremenila dna zapis. ni panike. oni zapiti znanstveniček odvisnikom daje drugo drogo, hahaha, temu se reče strokovna pomoč. za bruhat ste vsi, ...prikaži več sploh pa še prestitutke

  • Decko 08:35 27.junij 2020.

    Kako nakladanje. Dokler bo alkohol pa vsa fermacevtska svinarija legalna je marihuana najmanjsa skrb. Že pri indijancih in v Indiji je še zdaj sveta in zelo zdravilna rastlina, tko da to je laž ,ki jo širijo mediji.