Zdravje > Aktualno
7478 ogledov

Šentjur: Igral se je s petardami, ostal brez rok

Iztok Lazar
Za kako grozljive posledice je šlo, so takrat pripovedovali zdravniki UKC-ja, ki so ga reševali, fantovih poškodb se ob vsakokratnem opominjaju pred pirotehniko spomnijo tudi takrat navzoči policisti.

Pred nami so prazniki, ko bo spet popularno pokanje, tokrat z mežnarji in karbidom, kar zna biti za marsikoga neprijetno. S policije in urgenc vsako leto znova poročajo tudi o nezgodah zaradi streljanja s karbidom. " Najpogostejše poškodbe so opečeni prsti, razcefrani, odtrgani udi, poškodbe obraza, oči, okvare sluha ...  Največkrat so žrtve otroci in mladostniki, ki lahko utrpijo hude in trajne posledice za vse življenje," opozarjajo na NIJZ.

"Pogosta poškodba pri tem so tudi amputacije, ki zahtevajo dolgotrajno rehabilitacijo," dodajajo na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštituta- Soča, ker so danes predstavili novo opremo za fizioterapijo in delovno terapijo po različnih, tudi tovrstih poškodbah. Nakup opreme je omogočila NLB, v okviru kampanji Petarde? Ne hvala! v kateri sicer sodeluje tudi Martin Bučer iz Šentjurja pri Celju.

 | Avtor: Iztok Lazar Iztok Lazar

poškodbe po petardi Pozor Slovenija Zaradi petard ob obe roki

Martin je tisti mladenič, ki je pred dvema letoma, natančneje okoli novoletno božičnih praznikov ostal brez obeh rok, za kar je bila kriva petarda, ki jo je kupil na črnem trgu. Za kako grozljive posledice je šlo, so takrat pripovedovali zdravniki ljubljanskega kliničnega centra, ki so ga reševali, fantove poškodbo se ob vsakoletnem opominjaju pred pirotehniko spomnijo tudi takrat navzoči policisti. "Podstrešno sobo, kjer je prižgal skrajšano vrvico petarde, imenovane čebula, je moč eksplozije dobesedno razdejala," je dejal eden od njih.

roka, petarda Petarde Zdravje Fant je ostal brez obeh rok: "Ko je počilo, je bilo tako, kot bi počila bomba"

Moškega, ki je takrat 14-letnemu fantu prodal pirotehniko, so kmalu po tem tragičnem dogodku prijeli in ga kazensko ovadili ter s tem morda preprečili še kakšno podobno tragično zgodbo, vendar to ne odtehta dejstva, da je ta petarda njemu in njegovi družini še kako spremenila življenje.

Srednješolec, ki ne želi podoživljati groznih trenutkov je danes poveda. "Naredil bi vse, če bi lahko le enega mladega človeka odvrnil od igranja s pirotehniko."

Karbid in mežnarji

Predstavnik Sektorja splošne policije Daniel Jug je ob tem poudaril, da se med velikonočnimi in prvomajskimi prazniki poveča uporaba pirotehničnih izdelkov. Opozoril je na previdnost pri ravnanju z njimi, saj nepremišljena uporaba pogosto povzroči telesne poškodbe, poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. "Zakon o varstvu javnega reda in miru sicer dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija," je dodal.

Ob tem je opozoril na uporabo možnarjev, za kar je treba imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji, poskrbljeti pa je treba tudi za varnostne ukrepe.

 

 

Komentarjev 3
  • Kolr 00:20 11.april 2019.

    Kaksne petarde ob Jezusovi smrti. Pa kej ste vi...?