Zdravje > Aktualno
89 ogledov

Pametni telefoni povzročajo simptome ADHD

Mobilni telefon Profimedias
Pred desetimi leti je Steve Jobs dejal, da bodo pametni telefoni spremenili vse," je spomnil psihiater Kostadin Kushley, ki se še kako strinja s to trditvijo.

Se sploh zavedate, kolikokrat na dan preverite, kaj se dogaja na vašem pametnem telefonu? Velikokrat in prevečkrat!

Mladi do 25 let povprečno 32 - krat na dan pogledajo v telefon, je pokazala študija ameriških in kanadskih psihologov, Richard Wiseman z Univerze Britanska Kolumbija pa je ob tem pripomnil, da se na žalost tudi starejši vedno težje ločijo od svoje mobilne naprave.

mobitel pametni telefon iPhone | Avtor: Shutterstock Shutterstock
"Pred desetimi leti je Steve Jobs dejal, da bodo pametni telefoni spremenili vse," je ob tem spomnil raziskovalec Kostadin Kushley iz Univerze v Virginiji: "Z internetom v žepu so ljudje danes bombardirani z informacijami: bodisi iz e-pošte, sms-jev, teksti iz socialnih omrežij in aplikacij in to kamorkoli gredo. Psihologi poskušamo razmeti, kako stalni dotok informacij vpliva na naše možgane."

In gotovili so, da obsedenost z novodobnimi mobilni telefoni lahko pozvroči celo simptome ADHD. Gre za novodobno nevrološko motnjo, katere glavni simptomi so slabša pozornost, povečana impulzivnost in nemir.

Do zaključkov so prišli na osnovi študije med ameriškimi študenti, ki pred štirinajstdnevnim eksperimentom ni imela nobenih znakov, ki bi jih lahko povezali z ADHD.

Tehnologija LTE-A bo omogočila mobilnim uporabnikom, da v celoti izkoristijo zah | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Poskus je bil preprost, v prvem tednu so od polovice izprašanih zahtevali, da utišajo zvok ter mobilnik umaknejjo iz svojega vidnega polja. Druga polovica izprašanih je v istem času odgovarjala na vsa sporočila, skratka, študentje in študentke so imeli svoje pametne telefone ves čas v rokah.

V drugem tednu raziskave sta se skupini zamenjali, raziskovalci pa so ob tem merili njihovo pozornost in hiperaktivnost.

Mlade so izprašali o glavnih, osemnajstih simptomih ADHD; kdaj in kolikokrat so jih začutili. Zaključek je bil pričakovan: "Neprestana digitalna stimulacija vpliva na pozornost in hiperaktivnost," je prepričan Kushlev. 

Motnja pozornosti je seveda resna težava, ki še kako ovira naše vsakdanje življenje in se kaže v vsakodnevnih, naključnih napakah kot so na primer pozabljanje, pomanjkanje pozornosti ob pogovoru z drugimi.

Hiperaktivna ženska | Avtor: Profimedias Profimedias
Kar se hiperaktivnosti tiče, je tukaj nemir, ki se kaže tudi nazven, s pretiranim govorjenjem, mahanjem z rokami...

Strokovnjaki zato predlagajo, da bi morali tudi zaradi tega naše mobilnike kar nekajkrat na dan postaviti na stran, jih izklopiti, ob tem pa se zavedati, da nam  ta novodobna obsedenost ne prinaša nič dobrega, čeprav, kot poudarjajo, omenjena študija ne dokazuje, da bi se simptomi razvili v resno motnjo. 

Tovrstne raziskave zaskbljujoče

V Združenih državah Amerike so še nedavno ugotovili, da uporaba pametnega telefona med vožnjo pomeni tri krat večje tveganje za prometno nesrečo, kjer izstopa pisanje kratkih besedilnih sporočil, ki pomenijo 23-krat večje tveganje za povzročitev prometne nesreče.

Pošiljanje in branje SMS-sporočil med vožnjo jemlje zbranost, zato je reakcijski | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

British Medical Journal ugotavlja,  da tako prostoročna oblika telefonskega pogovora kot tudi pogovor, pri katerem voznik drži telefon v roki, občutno povečata tveganje za prometno nesrečo

Še bolj zaskrbljujoče je to, da se to povišano tveganje ohrani še približno deset minut po končanem pogovoru.

Komentarjev 1
  • Toni Kranjec 09:27 04.junij 2016.

    Kaj vse si ne bodo izmislili, samo da bi se oddaljili od bistva. ADHD je nevrološka motnja, ki se razvije v zgodnji mladosti in diagnosticira več mesecev ali let. Torej pri otrocih, ki ne uporabljajo mobilnih telefonov. Kdor je prebiral ...prikaži več knjige, ki govorijo o nevarnostih cepljenja, mu je hitro jasno. Informirajte se preden cepite, poti nazaj ni!