Zdravje > Aktualno
23687 ogledov

Pediatrinja: "Kako lahko neka mati reče kaj takega..."

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Žurnal24 main
V prizadevanjih za zmanjšanje širjenja raka materničnega vratu so mnoge države sveta pred desetletjem uvedle programe cepljenja za dekleta. Pediatrinje razočarane nad nekaterimi mamami, ki se oglasijo pri njih.

Mlade ženske, ki so že kot deklice prejele cepivo proti humanem papilomavirusom (HPV), imajo bistveno nižjo stopnjo predrakavih sprememb na maternici, je pokazala najnovejša raziskava skupine znanstvenikov z univerz na Škotskem.

Preučili so 138.692 mladih žensk, od katerih jih je bilo približno polovica v celoti cepljenih proti HPV, bodisi v starosti 12 do13 let bodisi pozneje v najstniških letih. Pri starosti 20 let so vse ženske opravile teste za iskanje predrakavih sprememb materničnega vratu.

"Učinek je bistveno večji, kot smo pričakovali," je za Reuters povedal avtor študije Tim Palmer z univerze v Edinburgu. "Prejemanje treh odmerkov cepiva v priporočenih starostih od 12 do 13 let je povezano z velikim zmanjšanjem bolezni materničnega vratu sedem let pozneje," piše v najnovejši raziskavi v prestižni medicinski reviji British Medical Journal.

Znanstveniki pravijo, da je cepljenje povzročilo zmanjšanje pojavnosti predrakavih sprememb v materničnem vratu v 90 odstotkih primerov med mladimi ženskami, ki so cepivo prejele leta 2008, ali 65 odstotkov primerov pri deklicah, ki so bile cepljene pri sedemnajstih. 

Kolektivna zaščita

Raziskava je pokazala tudi zmanjševanje stopnje bolezni pri necepljenih ženskah. "To se imenuje zaščita črede in je odraz visoke precepljenosti na Škotskem," je še dodal Palmer, ki je pojasnil, da so necepljene ženske zaščitene zaradi prekinjenega prenosa okužbe HPV med moškimi in ženskami.

V prizadevanjih za zmanjšanje širjenja raka materničnega vratu so mnoge države sveta pred desetletjem uvedle programe cepljenja za dekleta. Leta 2006 so začeli v Avstraliji, v Združenem kraljestvu, torej tudi na Škotskem, so rutinsko cepljenje deklet, starih od 12 do 13 let uvedli leta 2008.

Nujen in varen ukrep

 | Avtor: Peter Irman Peter Irman
Cepljenje proti okužbi s HPV se v Sloveniji kot priporočljivo izvaja od leta 2009, naše strokovnjakinje pediatrinje pa skrbi nizka  precepljenost. "Kar me strahotno boli, je to, da mame niso dale cepiti svojih hčera proti HPV okužbi, s katero bi v več kot devetdesetih odstotkih preprečile raka na materničnem vratu. Sicer se lahko cepi tudi fante, kolegice pediatrinje so celo dosegle, da so ponekod to financirali župani. Gre za to, da je treba cepiti vso populacijo, pa bi bilo mnogo manj raka v grlu, ki ga prav tako povzroča HPV, enako velja za analnega raka, kot rak zunanjega spolovila," je opozorila pediatrinja Nataša Bratina Rupnik, ki je dodala, da je cepljenje nujen in varen ukrep.

HPV Zdravje HPV: Ginekologi svetujejo, naj se cepijo tudi dečki

"Da lahko ena mati reče zdravnici, ja pa kaj, jaz sem tudi imela raka, pa sem ga pozdravila. Meni se to zdi nezaslišano, čeprav se dogaja tudi to," je še povedala. 

Po besedah Alenke Trop Skaza z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) starše prepričajo tudi zgledi. "Kako naj mami odgovarjam na vprašanja o pomenu HPV cepljenja, sama pa na primer svoje hčerke nisem dala cepiti. Moja hči je bila prva v Sloveniji. Že leta nazaj sem jo dala cepiti proti okužbi," je dodala pediatrinja, ki je prav tako razočarana nad nekaterimi mamami. "Prav včeraj me je poklicala mati 17-letnega dekleta. Pove mi, da pa bi ona zdaj dala hčerko cepiti, saj je izvedela, da je imela spolne odnose in jo zdaj skrbi. Ko jo vprašam, naj mi pojasni, zakaj se ni odločila že prej, saj bi lahko bila hči brezplačno cepljena že v šestem razredu osnovne šole, odgovora ni bilo." 

Zakaj v šestem razredu?

Med 9. in 12. letom starosti imunski sistem odgovori na cepljenje z najvišjimi titri (raven) protiteles. V tej starosti obstaja tudi večja verjetnost, da deklice še niso imele spolnih odnosov in še niso bile izpostavljene okužbi s HPV, zato je cepivo, ki deluje tako, da okužbe prepreči (ne zdravi pa že obstoječih okužb), takrat najbolj učinkovito.

Sicer izsledki številnih kliničnih raziskav in podatki uspešnih nacionalnih programov cepljenja po svetu potrjujejo, da so vsa tri cepiva proti HPV učinkovita in izjemno varna, pravijo stokovnjaki."Veseli me, da ni več  medijskih naslovov, podobnim tistim iz leta 2009. Takrat so mediji senzacionalistično poročali, da je nekaj ur po cepljenju proti HPV v Veliki Britaniji umrla 14-letna deklica. Zamislite si, mi smo prav v tem letu uvajali cepljenje. Na koncu se je sicer izkazalo, da je bil tumor osnovni vzrok za dekličino smrt, vendar se je o tem poročalo zelo malo. In kaj so si zapomnili starši? HPV, smrt, joj,"  je pred nevarnostjo senzacionalističnih in nepreverjenih novic, ki sejejo strah in nezaupanje, opozorila pediatrinja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 27
  • xbolhax 10:08 19.april 2019.

    tolk se dela reklame za to ceplenje da je že bolano... tisti ki se želi cepit naj se, tisti ki se ne ogroža zgolj sebe in ne splošne človeške populacije kot pri ošpicah. Po reklami ki se dela pa predvidevam ...prikaži več pa da "smo" nabavili veliko cepiva, ki pa ga moramo sedaj porabit...al ga plačajo sami al pa ZZZS..sam da gre

  • Aro 09:59 19.april 2019.

    Igor Đukanović ti si pač črnogorc in se ti vse oprosti :) balkanski luzerji pač, ostali tule, ki pa ste proti cepljenju, ste pa res eni neumni nerazgledani in za ženske in otroke nevarni ljudje. Sram naj vas bo. Upam ...prikaži več da bo država proti vam uvedla ukrepe kaznovanja ki bodo res restrikivni in bodo pomagali, k vzdrževanju pozitivnega obnašanja do zdravja ljudi. Bedniki!

  • Igor Đukanović 08:38 19.april 2019.

    Velikanski delež zaslug, da se je država obrnila v smer brezplačnega cepljenja, imam tudi jaz. Samo trije člani Zaresa smo sprožili veliko peticijo in akumulirali veliko politične volje za brezplačnost cepljenja. Ne, ni me sram, čeprav imam danes bistveno drugačno ...prikaži veččno mnenje o tem raku. Ta rak fašejo dekleta, ki imajo prezgodnje spolne odnose. Zakaj imajo prezgodnje spolne odnose? Zato ker menstruacijo dobijo pet (5) let prehitro!!! Berite Kitajsko študijo...