Zdravje > Otrok
1909 ogledov

HPV: Ginekologi svetujejo, naj se cepijo tudi dečki

V. L.
Ginekologi UKC Ljubljana podpirajo cepljenje deklic, hkrati pa svetujejo, naj se cepijo tudi dečki.

S cepljenjem proti okužbi z virusi HPV lahko preprečimo nastanek raka materničnega vratu. Že deset let je cepljenje proti HPV del državnega programa cepljenja in se izvaja pri deklicah v 6. razredu osnovne šole. Do starosti 15 let za cepljenje potrebujejo privolitev staršev.

Ginekologi UKC Ljubljana podpirajo cepljenje deklic, hkrati pa svetujejo, naj se cepijo tudi dečki. Na Ginekološki kliniki UKC Ljubljana bodo tako njihovim bolnicam in tudi moškim omogočili cepljenje proti HPV. Za cepljenje je na voljo 9-valentno cepivo (Gardasil 9), ki ščiti pred okužbo s HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58.

Cepljenje bo potekalo v Specialističnih ginekoloških ambulantah Leonišča. Cepili bomo ženske in moške izven nacionalnega programa cepljenja, zato bo cepljenje samoplačniško. Cepljenje je najbolj smiselno do 26. leta starosti, pogojno pa tudi do 45. leta. Deklicam, ki so stare 12 let in zamudnicam je omogočeno cepljenje na stroške ZZZS v pristojnih šolskih dispanzerjih.

Leon Meglič z Ginekološke klinike UKC Ljubljana je poudaril, da je cepljenje najboljša preventiva pred boleznimi, ki jih povzročajo okužbe s HPV. Preprečuje večji del tako predrakavih kot rakavih sprememb materničnega vratu, pa tudi nekatere druge rake. Čeprav je cepljenje najbolj učinkovito pri mladih dekletih, pred začetkom spolnega življenja, strokovnjaki vsekakor priporočajo cepljenje tudi pozneje, "saj lahko prepreči trajno okužbo za tiste genotipe HPV, s katerimi se necepljena oseba do takrat še ni srečala."

Kako poteka okužba?

Okužba s HPV je najpogostejša virusna spolno prenosljiva okužba. Mladi se s temi virusi lahko okužijo že kmalu po začetku spolnih aktivnosti, za prenos okužbe pa je dovolj le ljubkovanje. "Največja pojavnost okužb je pri starih 20 do 24 let. Manj nevarni genotipi, predvsem HPV 6 in 11, povzročajo benigne spremembe kože in sluznic spolovil, med katerimi so najpogostejše genitalne bradavice. Nevarnejši genotipi HPV, predvsem HPV 16 in 18, povzročajo predrakave in rakave spremembe spolovil, zadnjika, ustne votline in žrela," je pojasnila specialistka ginekologije in porodništva Nina Jančar. 

Zdravje Rak materničnega vratu zaradi HPV: hudo zbolijo tiste, ki ne pridejo na teste

Za odkrivanje sprememb materničnega vratu imamo zelo dobro razvit in učinkovit državni presejalni program ZORA, za
odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na drugih delih ženskih in moških spolovil, ustne votline ter zadnjika pa
nimamo na voljo presejalnih programov.

Za zaščito oseb, mlajših od 15 le sta dovolj dva odmerka cepiva, za starejše so potrebni trije odmerki. Dodatni odmerki cepiva zaenkrat niso potrebni.

Zdravljenje predrakavih sprememb materničnega vratu ima lahko resne posledice za reproduktivno zdravje mladih žensk, ker vodi v povišano tveganje za prezgodnji porod, je še pojasnila ginekologinja. 

Poziv strokovnjakov k cepljenju proti HPV Huda bolezen Zdravje Letno jih zboli okoli 120 in umre 40 do 50

Pojavnost genitalnih bradavic je enaka pri obeh spolih. Če bi cepili vse mladostnike, ne glede na spol, bi preprečili ali močno zmanjšali možnosti za prenos okužbe s HPV. "Ne smemo pa pozabiti na skupine, ki so še bolj tvegane za okužbo s HPV. To so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, ženske, ki imajo spolne odnose z ženskami in bolniki s prirojenimi ali pridobljenimi motnjami imunskega odziva," je dodala specialistka ginekologije in porodništva Špela Smrkolj.

Na ginekološki kliniki v Ljubljani so sicer danes odprli cepilno mesto za cepljenje proti okužbi z virusi HPV. Samoplačniško cepljenje izven nacionalnega programa bo potekalo v specialističnih ginekoloških ambulantah Leonišča.

Komentarjev 3
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:35 24.januar 2019.

    LOL!!! Genikologi rabijo neplodne punce, da majo kšeft. Tako je to... se cepiš proti HPVju in maš visoke možnosti, da postaneš neplodna. Če slepo verjamete tem nategunom, se kar dajte. Slepih Zemlja ta trenutek ne potrebuje več.