Zdravje > Aktualno
8179 ogledov

Pet naravnih zdravil za lajšanje paradontoze

Pardontoza Profimedias
V ustih je veliko število bakterij, ki lahko povzročijo različne bolezni, vključno z paradontozo.

Paradentoza je kronična okužba, ki prizadene dlesni in kosti, kar lahko vodi celo do izgube zob. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima to obliko bolezni okoli 15 odstotkov Evropejcev.

Gingivitis | Avtor: Profimedias Profimedias
Gre za vnetje v ustni votlini, ki se začne v žepku med dlesnijo in zobom. Zaradi slabe higiene ali neustrezne prehrane se kopičijo bakterije, mnogi pa sploh ne vedo za bolezen, ki se lahko zelo klavrno konča.

Znaki so v občasnem krvavljenju zob med ščetkanjem, kar pa mnogi zanemarjajo, saj mislijo, da je to normalen pojav. Zato je dobro prepoznati prve znake bolezni.

Gingivitis ali prva faza bolezni


Poleg občasnega krvavljenja so to občutljive in vnete dlesni. Gre za prvo fazo bolezni imenovano gingivitis, ki ga spremljajo slab zadah, čuden okus v ustih in svetlo rdeče dlesni.

Pomembna je dobra ustna higiena, redno ščetkanja pa je najmanj kar lahko storimo za svoje zdravje. Vnetje dlesni se namreč lahko razširi vse do kosti, kar na koncu pomeni izgubo zob. 

Če ste opazili simptome, je seveda treba čimprej do zobozdravnika, ki bo odstranil zobni kamen in očistil žepke kar prepreči širjenje bolezni. Včasih je nujen še kirurški poseg. 

Pet sestavin za preprečevanje in lajšanje bolezni.

Ker je narava še vedno naš najboljši zaveznik, lahko simptome parodontalne bolezni oziroma gingivitis blažimo z naslednjimi sestavinami: 

Aloe vera

Pomirja in hladi, kar dobro vpliva na otečene dlesni. Gel si dajte na prst in ga nežno vtrite na dlesni. Primerna je tudi zobna pasta z dodatkom te rastline.

Evkaliptus 

Evkaliptus ima antiseptične lastnosti, je protivnetno sredstvo. Učinkuje na boleče dlesni ter ubija bakterije v ustni votlini.  V skodelico vroče vode dodajte žličko olja evkaliptusa. Z ustno vodico si izpirajte vnete dlesni.

Zeleni čaj

Nedavna japonska raziskava je pokazala, da zeleni čaj varuje dlesni. Zato imajo tisti, ki ga redno pijejo, tudi manj krvavitev dlesni. Učinkuje kot ustna vodica ali preprosto kot čaj, ki ga popijemo večkrat na dan. 

Propolis

Znano je, da si s propolisom pomagamo pri številnih težavah v ustni votlini. Enako velja za paradontozo, saj propolis ščiti pred bakterijami. Redno spiranje s tinkturo propolisa zmanjša simptome in olajša težave. 10 do 15 kaplic propolisa pomešajte v pol kozarca vode in izpirajte večkrat na dan.  

Vitamin C

Vitamin C lahko ustavi krvavitev dlesni in preprečuje rast bakterij v ustni votlini. Študije so pokazale, da pri ljudeh s kroničnim pomanjkanjem vitamina C, obstaja večje tveganje za parodontalne bolezni. Jejte živila bogata s tem vitaminom, na primer agrume, kivi, papriko in jagode.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.