Zdravje > Aktualno
3 ogledov

Plačevali naj bi tudi od najemnin

Podkupovanje zdravnikov Shutterstock
Predvidena je ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in plačevanje prispevkov tudi od pasivnih dohodkov.

Javna razprava o predlogu resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015-2025, ki bo služila za okvir ureditve zdravstva v prihodnjih petih letih, se zaključuje. Resoluciji najbolj očitajo presplošnost, a ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odgovarja, da konkretni ukrepi v resolucijo kot krovni strateški dokument ne sodijo.

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja

Prebivalci si glede na predlog resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva lahko obetajo ohranitev košarice zdravstvenih pravic in njeno prilagajanje novim tehnologijam. Da bi lahko to tudi finančno omogočili, so potrebne spremembe sistema financiranja zdravstvenega sistema. Načrtuje se ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v sedanji obliki in nadomestitev s posebno dajatvijo.

Prispevki za zdravstvo tudi od najemnin

Predlagana je tudi razširitev prispevne osnove za obvezno zdravstveno zavarovanje na vse vrste prejemkov posameznika, torej tudi pasivne, kot so najemnine, dividende, rente. Hkrati predlagajo zmanjšanje razlik v prispevni stopnji, na podlagi česar bi se lahko prispevna stopnja za zaposlene znižala. Za koliko, ni jasno.

Predlog resolucije tudi predvideva spremembe na področju podeljevanja koncesij. Po novem želijo spremembe izpeljati tako, da bodo pogoji za pridobitev koncesije za vse enotni. Med drugim si lahko vodstva zdravstvenih ustanov obetajo več pristojnosti, večjo pristojnost pa bo po predlogu resolucije imelo tudi ministrstvo pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja.

ZZZS bi prispevke terjal z globami

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) predlagajo določbo v resoluciji, da se prouči uvedba diferenciranih prispevnih stopenj za zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen, ter da bi zdravniki morali predpisovati zdravila s splošnim imenom, torej generično predpisovanje, ne pa s specifičnim imenom zdravila. Predlagajo tudi ureditev področja medicinskih pripomočkov na nacionalni ravni.

Predlagajo še, da se v resolucijo zapiše, da se zaostrijo odgovornosti za redno plačilo prispevkov za obvezno zdravstveno zavarovanje in zagotovijo bolj učinkovite izterjave prispevkov tega zavarovanja. Eden od njihovih predlogov pa je tudi uvedba dodatnih javnofinančnih virov za zdravstvo, med drugim bi se v javno zdravstveno blagajno denar stekal z globami.

Pripombe delodajalcev in sindikatov

Podobne pripombe so imeli tudi socialni partnerji. Po besedah predstavnice sindikalne strani Lučke Böhm, ki je sicer tudi predsednica upravnega odbora ZZZS, soglašajo z vrsto stvari v predlogu resolucije, a so zaradi splošnosti mogoči zelo različni scenariji izvedbe, od katerih nekateri zanje niso sprejemljivi.

Komentarjev 14
  • kapibara 15:06 16.avgust 2015.

    Pa kaj splet bluzijo- naj potegnejo vun iz prahu, projekte, za katere Je bilo Preplečano denarja !! in niso dokončani, poberejo prejemnikom in "evo ti ga na" Vsega V Izobilju.. !!

  • kapibara 14:57 16.avgust 2015.

    psihiatra.. ! mislim da pre RadojniĆa...

  • mph 14:47 16.avgust 2015.

    Večje gnilobe in pokvarjenke kot je sedanja ministrica, bi težko našli. Naj že enkrat pojasnijo do konca afero, ki jo je ta imela z zemljišči pod izolsko bolnišnico, ko so jo torpedirali, sedaj pa je pod cmerarjem postala vrh zdravstva. ...prikaži več Narobe svet. Ima pa Cerar neverjeten dar, da si je izbral vse podobne ministre, od šolstva, vojske, ... Morda bo zvenelo noro ... ampak morda je na koncu koncev Erjavec še najbolj normalen med vsemi. :-)