Zdravje > Aktualno
21959 ogledov

Po glavobolu prišel na urgenco in šokiral zdravnike

Operacija Profimedias
Ličinke se razvijejo v vrečah ali cistah, ki lahko potujejo po telesu, v redkih primerih dosežejo možgane.

Ločimo dve glavni vrsti zajedavcev, in sicer enocelične ter gliste in trakulje. V organizem lahko pridejo skozi usta, kar se običajno zgodi z okuženo hrano, lahko pa tudi skozi kožo. Če zajedavec vstopi v telo skozi usta, navadno ostane v črevesju, lahko pa skozi črevesno steno prehaja tudi v druge organe in tudi njih okuži. Skozi kožo pa paraziti običajno vstopajo na podplatih, ko ljudje hodijo po zemlji, kjer so okuženi iztrebki, lahko pa do okužbe pride tudi v vodi.

Moškemu iz Austina v Teksasu se je parazit naselil v možgane, natančneje trakulja mu je povzročila nevrocistierkozo, okužbo, zaradi katere bi lahko izgubil življenje. 

Gerardo je za televiziji CBS 21 povedal, da ga je zadnje mesece zelo bolela glava. Nekega dne mu je med nogometno tekmo postalo tako slabo, da je moral z igrišča. "Glavobol je bil zelo intenziven, od bolečin sem se znojil in kar bruhal," je dejal.

Ko se je končno odpravil k zdravniku, mu je ta najprej sporočil šokantno novico. Pregled možganov je namreč razkril tvorbo, veliko približno štiri centimetre. 

Nadaljni testi so izključili tumor, so pa ugotovili, da ima v možganih precej veliko trakuljo, ki mu je okužila možgane. Nevrocistierkoza, ki v ZDA napade približno 4000 ljudi na leto, najpogosteje nastane takrat, ko paraziti okužijo centralni živčni sistem. Trakulja, ki je v njegovih možganih živela zadnjih deset let, je počasi rasla. Z njo naj bi se pred desetimi leti okužil v Mehiki, kjer je zaužil svinjsko meso, ki je bilo očitno slabo spečeno. 

Trakulja Taenia Solium pogosto okuži prašiče in v njih položi ličinke. Če svinjsko meso ni pravilno toplotno obdelano, človek poje te ličinke, ki se izležejo v črevesju. "Ličinke se razvijejo v vrečah ali cistah, ki lahko potujejo po telesu, v redkih primerih dosežejo možgane, kot je to zgodilo Gerardu," je pojasnil nevrokirurg Jordan Amadio, ki je nesrečnika tudi operiral. 

Ta je po zapleteni operaciji že okreval in se vrnil v službo, Amadio je ob tem dodal, da je kljub pogostosti takšnih okužb, pri Gerardu šlo za "redek in izjemen primer" čeprav je tovrstno okužbo zelo lahko spregledati, saj so lahko simptomi zelo raznoliki. Večina ljudi, ki v sebi nosijo trakuljo, pa simptomov sploh nimajo ali pa so ti zelo blagi.

18-letnemu Indijcu ni bilo pomoči

Premalo kuhano svinjsko meso lahko povzroči težko okužbo, v opisu primera, ki ga navaja zdravstvena revija BMJ Case, pa je neimenovani mladenič iz severnega dela Indije celo umrl. 18-letnika so pripeljali v bolnišnico,ko je doživel tako imenovani tonično-klonični epileptični napad; ob pregledu je bil zmeden, zdravniki so ugotovili, da ima otečeno oko in občutljive testise. Starši so zdravnikom povedali, da je teden dni tožil zaradi bolečin v dimljah.

zdravnik, operacija Redek zaplet Zdravje Šok: Najstnik umrl po tem, ko je jedel svinjino

Magnetna resonanca možganov je pokazala na ciste po vseh delih možganov. Okusen obrok svinjskega mesa je v njegovem črevesju spodbudil razvoj trakulje, ki je potovala vse do njenih možganov. Tam je odložila svoje ličinke, zaradi katerih pa so njegovo glavo dobesedno preplavile ogromne ciste. Kljub prizadevanjem zdravnikov, da bi ga rešili, je mladenič po dveh tednih umrl.

dezurni@zurnal24.si



 

Komentarjev 1
  • kapibara 13:06 30.januar 2020.

    Pa je šla Velikonočna šunka..