Zdravje > Aktualno
6598 ogledov

Šok: Najstnik umrl po tem, ko je jedel svinjino

zdravnik, operacija
Neverjetno, kaj mu je povzročila slabo kuhana svinjina.

Premalo kuhano svinjsko meso lahko povzroči težko okužbo, v opisu primera, ki ga navaja zdravstvena revija BMJ Case, pa je neimenovani mladenič iz severnega dela Indije celo umrl.

18-letnika so pripeljali v bolnišnico,ko je doživel tako imenovani tonično-klonični epileptični napad; ob pregledu je bil zmeden, zdravniki so ugotovili, da ima otečeno oko in občutljive testise. Starši so zdravnikom povedali, da je teden dni tožil zaradi bolečin v dimljah.

Magnetna resonanca možganov je pokazala na ciste po vseh delih možganov ( na slikaj spodaj kot bele pike). Okusen obrok svinjskega mesa je v njegovem črevesju spodbudil razvoj trakulje, ki je potovala vse do njenih možganov. Tam je odložila svoje ličinke, zaradi katerih pa so njegovo glavo dobesedno preplavile ogromne ciste.

Kljub prizadevanjem zdravnikov, da bi ga rešili, je mladenič po dveh tednih umrl.

 | Avtor: BMJ BMJ

Fant je trpel za hudo obliko nevrocisticerkoze, eno izmed parazitskih bolezni, ki jo pri človeku povzročajo ličinke svinjske trakulje. Je najpogostejša parazitska okužba osrednjega živčevja in je lahko tudi glavni vzrok epilepsije. Ljudje s okužijo zaradi jajčec svinjske trakulje v ne dovolj kuhani svinjini in v hrani kontaminirani s človeškim urinom ali iztrebki.

Cisticerkoza osrednjega živčevja

Nevrocisticerkoza je endemična je v večini razvijajočih se držav Azije, Latinske Amerike ter srednje in južne Afrike. Vse pogosteje o njej poročajo tudi v razvitih državah, predvsem zaradi povečanega priseljevanja bolnikov, okuženih s T. solium, in pogostega potovanja turistov v
endemične kraje. V posameznih primerih se pojavlja tudi pri nas, so zapisali na na Inštututu za Imunologijo in mikrobiologijo.

Inkubacijski čas je zelo različen,saj lahko traja od nekaj mesecev do nekaj let, v povprečju znaša okoli 4,8 leta. Klinični znaki so prav tako zelo raznoliki in so odvisni od odgovora gostitelja, sicer okužba lahko poteka asimptomatsko ali z zelo hudo klinično sliko. Vsak četrti bolnik nima nevroloških motenj.

Krči se pojavijo pri 80 odstotkih bolnikov, so žariščni ali generalizirani, z lokalnimi nevrološkimi izpadi in intelektualnimi motnjami. Zelo pogosto je prizadet piramidni trakt, sledita možgansko deblo in mali možgani.

Huda oblika parenhimske nevrocisticerkoze je cisticerkozni encefalitis, pri katerem je možganovina okužena s številnimi cisticerki, ki izzovejo močan vnetni odgovor. Klinični zanki so podobni drugim akutnim encefalitisom. Bolniki imajo lahko motnje zavesti, oslabljen vid in generalizirane krče.

dezurni@zurnal24.si
 

 

 

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice