Zdravje > Aktualno
2845 ogledov

Poglejte, do kam je prilezel graf, na udaru srednješolci in ...

Nijz
V tej sezoni potrdili 440 primerov, vendar vrhunec šele prihaja.

"Število obiskov zaradi gripi podobnih bolezni je v ambulantah osnovnega varstva naraslo, predvsem pri srednješolcih in starejših odraslih na 65 let," sporočajo z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ( NIJZ). Dodajajo, da je vzorcev za testiranje za gripo in drugih okužb dihal vse več.

Gripa Zdravje Zaradi gripe morali odpreti nov oddelek

Kar se gripe tiče, prevladuje virus influence tipa A ( v 91 odstokih), od drugih virusov, ki povzročajo obolenja dihal, je bilo največ rinovirusov in adenovirusov. Od začetka letošnje sezone ( od 30.0. 2019) je na virus influence A v Sloveniji potrjenih 440 primerov, na virus influence B pa 43. Podatki sosednjih in tudi ostalih evropskih držav sicer kažejo, da vrhunca sezone ne bo pred koncem januarja.
 

 | Avtor: Nijz Nijz
V Sloveniji že dvajset let dalje gripo in druge akutne okužbe dihal spremljajo na osnovi opazovanja vzorca populacije, ki zajame nekaj manj kot 4 odstotke prebivalstva, podatke NIJZ sprejema tedensko iz 40- tih ambulant, kjer se zdravniki odločijo za odvzem brisov zgornjih dihal (nosu in žrela). Laboratorij za javnozdravstveno virologijo vzorce analizira in ugotavlja prisotnost virusov influence kot tudi drugih najbolj pogostih virusov. 

Ostanite doma!

Če zbolite za gripo, ostanite v postelji. Če se vam stanje v nekaj dneh ne izboljša, se po telefonu naročite na pregled pri svojem zdravniku in jasno povejte, da sumite na gripo. Sestra vam bo po telefonu povedala, kdaj priti, da bo stikov v čakalnici z drugimi zdravimi čim manj. Nasploh se izogibajte mest, kjer je veliko ljudi. Obleči se je treba toplo in popiti veliko tekočine. V času okužb je najbolje, da ne sprejemamo in ne hodimo na obiske. Vsak dan je treba prezračiti prostor. Pomembna je tudi prehrana, bogata z zelenjavo.

Nikar antibiotikov 

Gripa prehlad bolezen | Avtor: Profimedia Profimedia
Antibiotiki  imajo lahko neželene učinke, saj ne učinkujejo na viruse in posledično ne pomagajo pri zdravljenju, zaradi njihove nesmotrne rabe pa se vse bolj razvijajo odporne bakterije. Antibiotiki so učinkoviti zgolj pri bakterijskih okužbah, zato so primerni samo v primeru zapletov in kadar za to obstaja sum.

Kako vemo, ali gre za prehlad ali gripo?

Prehlad se običajno začne z bolečinami v grlu. Oteženemu požiranju sledijo drugi znaki: izcedek iz nosu, kihanje, hripavost in suh kašelj. Prehlad se običajno konča po tednu dni. Včasih traja tudi do 2 tedna, pri blagih okužbah pa samo 2 do 3 dni.  Vse skupaj lahko nekaj dni spremljata rahlo povišana telesna temperatura (37,5) in slabše počutje.

Gripa je hujše obolenje od prehlada. Je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Običajno jo spremljajo zvišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost. Pri gripi se naše počutje nenadoma poslabša. Boleče grlo spremlja visoka vročina od 39 in celo 40 stopinj. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.