Zdravje > Aktualno
2471 ogledov

Ko vam telo sporoči, da ima vsega dovolj

Profimedia
Mnogi ste se v zadnjem mesecu zabavali in spili še kakšen kozarec alkohola preveč.

Dan po prekrokani noči ste pojedli še vse, kar je ostalo od sladkega. Po popivanju namreč telo potrebuje ogljikove hidrate, pripravite pa se tudi na višjo raven sladkorja v krvi.

Mnogi ste se v zadnjem mesecu zabavali in spili še kakšen kozarec alkohola preveč. Da ima dovolj, vam je telo hitro sporočilo, prekomerno pitje alkohola namreč vpliva na centralni živčni sistem in na raven možganskih kemikalij. Vse to povzroča glavobole, omotičnost, slabost in dehidracijo. Z leti je vse slabše, mit, da maček ni nič takšnega, pa ne drži. Ga še vedno čutite?

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Nad evropskim povprečjem Zdravje Bolezni zaradi alkohola: Slovenske občine, kjer imajo zaradi tega največ težav

Ker gre za reakcijo telesa na zastrupitev z alkoholom, si telo ne opomore še naslednje jutro. Ko se zbudimo, nam tako slabo, da tudi do večera ne pridemo k sebi, trpimo pa za utripajočimi glavoboli, slabostjo, suhimi usti, občutljivim želodcem in oslabljenim imunskim sistemom. Nekateri so "bolni" še nekaj dni.

Možni kratkotrajni učinki alkohola na posameznika so zastrupitev z alkoholom, motnje srčnega ritma, vnetje trebušne slinavke, vnetje želodca, motnje razpoloženja in ravnotežja, motnje v presojanju, koordinaciji, spominu, motnje spanja in spolnosti, nekritičnost, nasilnost, samomorilnost.

Na udaru so možgani, srce...

Seveda so tu še dolgotrajni učinki, ki se lahko kažejo povsod v telesu. Na udaru so možgani, živčevje, prebavila, srce in žilni sistem, koža, spolni organi in izločila. Uživanje alkohola poškoduje DNK, kar povečuje možnost raka. Po oceni raziskovalcev naj bi bilo okoli šest odstotkov vseh smrt zaradi raka posledica uživanja alkohola. Težki pivci imajo namreč večje možnosti za raka v ustih, grlu, glasilkah, jetrih in črevesju. Že manjše uživanja alkohola pa lahko rahlo poveča tveganje za nastanek raka na dojkah pri ženskah.

Dobra novica:

Telo okreva zelo hitro Ob vseh teh neželenih učinkih, obstaja tudi dobra novica oziroma dejstvo o sposobnosti hitrega okrevanja telesa in to kljub težkim učinkom dolgotrajnega pitja. Po navedbah svetovno znanega nutricionista dr. Barrya Searsa ( med drugim je obiskal tudi Slovenijo) in avtorja znane prehrane strategije za dolgo in zdravo življenje Zona, je lahko časovno dogajanje po prenehanju pitja pravi navdih, predvsem tistim, ki popijete preveč. Že uro po zadnjem kozarcu se namreč začne najmočnejša faza razstrupljanja v krvi. Jetra delajo s polno paro, trebušna slinavka proizvaja več inzulina, zaradi česar se nam poveča želja po uživanju ogljikovih hidratov. 

Zabava, poljub Zdravje Temu rečemo socialni alkoholizem

Prvih 12 do 24 ur

V tem obdobju se raven sladkorja v krvi normalizira. Če na dan po prekrokani noči morate v trgovino, kjer pokupite vse, kar je sladkega, se pripravite še na višjo raven sladkorja v krvi. V prvih 12-urah ne pozabite na vodo, ker obstaja velika verjetnost dehidracije. V tem obdobju se začne popolna detoksikacija za Daily Mail pojasnjujejo britanski prehranski strokovnjaki. "Vse zavisi od tega, koliko ste popili," dodaja diatetičarka Dr. Jessica Spendlove.  "V eni uri telo predela samo določeno količino alkohola, kar zadošča približno eni standardni alkoholni pijači. Veliko ljudi se sploh ne zaveda, da telo ob pitju ne more normalno razgrajevati hrane. Ker ne more presnavljati, shrani vse, kar pojeste, na primer rmaščobe," je dodala. .

Dietetičarka Jenny Champion je poudarila, kako pomembno je v tej fazi prehranjevanje s sadjem in zelenjavo. Svetuje, da si pripravite napitek za čiščenje toksinov v telesu. 

72 ur

V tem času se je telo verjetno že znebilo strupov, želja po ogljikovih hidratih je že minila. Kakovost spanja se postopoma izboljšuje, kar je ključnega pomena za splošno dobro počutje.

Teden dni

Spali boste veliko bolje, energije bo vedno več. Zaradi normalne hidracije telesa bo koža videti bolj sveža in mlajša, izginile bodo tudi težave z mozolji in prhljajem. "V tem času že lahko opazite, kako se vam izboljšuje razpoloženje. Vse je bolj jasno, vračata se koncentracija in sposobnost zgodnejšega vstajanja," je pojasnila diatetičarka. Po študiji objavljeni v The International Journal of Cosmetic Science, so največje spremembe na koži ugotovljene približno štiri tedne kasneje.

Leto dni

Že po dvanajstih mesecih "na suhem" lahko v povprečju izgubimo šest kilogramov, je poudarila, tveganje za kronične bolezni in raki se drastično zmanjša. "Z eno standardno pijačo na uro povečujete tveganje za bolezni srca. Veliko bolj ste nagnjeni k slabim prehranskim odločitvam, kar vodi do povečanja telesne mase in dolgoročnih posledic za zdravje," je dodala Spendlova. 

dezurni@gmail.com
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.