Zdravje > Aktualno
2975 ogledov

Poklukar priznava, da je epidemija pustila posledice

Slovenija Ljubljana koronavirus covid-19 ulica ljudje Profimedia
V Sloveniji za rakom letno zboli okrog 15.000 ljudi, rak je vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu.

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti raku, ki je eden najpogostejših vzrokov smrti. Sistematično in dolgoročno zmanjševanje bremena raka je mogoče le s celovitim obvladovanjem, ki ga uresničujemo z državnim programom obvladovanja raka, ob tem izpostavljata Onkološki inštitut Ljubljana in ministrstvo za zdravje.

Vsako leto po svetu za rakom na novo zboli 17 milijonov ljudi, 10 milijonov jih umre. V prihodnje je predvsem zaradi starajoče populacije pričakovati, da bo število na novo obolelih le še naraščalo.

Več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti

V Sloveniji za rakom letno zboli okrog 15.000 ljudi, rak je vodilni vzrok smrti pri moških, pri ženskah je na drugem mestu. Najpogostejši raki pri nas (kože, debelega črevesa in danke, pljuč, pa tudi dojke in prostate) so povezani z nezdravim življenjskim slogom, čezmernim sončenjem, nepravilno prehrano, kajenjem in čezmernim pitjem alkoholnih pijač, opozarja spletna stran slovenskega registra raka. Več kot tretjino primerov raka je mogoče preprečiti. Drugo tretjino je ob zgodnjem odkritju mogoče pozdraviti.

Epidemija pustila posledice

Minister za zdravje Janez Poklukar ob tem priznava, da je epidemija covida-19 pustila posledice. "Podatki registra raka kažejo, da smo med epidemijo odkrivali manj novih primerov raka kot pred epidemijo, celoten vpliv pa bomo realno lahko ocenili šele v prihodnjih letih," je izpostavil ob današnjem dnevu.

Decembra je vlada sprejela nov državni program obvladovanja raka za obdobje 2022-2026, katerega namen je vsem državljanom zagotavljati enakost v dostopu do kakovostnih zdravstvenih storitev na področju raka na vseh ravneh zdravstvenega sistema.

Dokument zavezuje k okrepljeni primarni preventivi, k čim bolj enakim možnostim za zdrave izbire posameznika, s katerimi preprečujemo nastanek raka, k izvajanju dokazano učinkovitih presejalnih programov za raka, k čim zgodnejši diagnostiki raka ter dolgoročno čim boljšim izidom pri celoviti obravnavi raka, vključno s celostno rehabilitacijo in paliativno oskrbo, so v skupni izjavi navedli na Onkološkem inštitutu Ljubljana in ministrstvu za zdravje.

Rak je sicer tudi ena od prioritet Evropske komisije, ki je tudi sprejela Evropski načrt za boj proti raku, zadnji slovenski program pa je z njim usklajen. Za sistemsko obvladovanje raka bo EU namenila tudi zelo visoka finančna sredstva.

Komentarjev 6
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 13:48 04.februar 2022.

    jasnovidci pravijo da se bodo kovid odločevalcem v prihodnosti prikazovale kljuke pa ne tiste za obešanje perila ;)

  • simon30 09:56 04.februar 2022.

    Posledice so pustili Janša, Pokljukar, Hojs in ostala banda, ne pa Covid.

  • rd2dmk2 09:39 04.februar 2022.

    še ena taka za lepši dan.. polde sreča Boga pa ga vpraša kolk je za njega miljon let pa reče Bog en trenutek, pa polde spet in kolk je zate miljon eurov , pa Bog drobiž.. pa Polde mal cinca ...prikaži veča pa čez čat reče. ti Bog mi dan mal drobiža, pa reče Bog jasno, sam skočim ponj, pa Polde in kdaj prideš nazaj , pa Bog odvrne čez trenutek.