Zdravje > Aktualno
285 ogledov

Policijski helikopter na popravilu, na pomoč priskočila vojska

Helikopter SV na heliportu UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Edini, 38 let stari helikopter, ki je za ta namen na voljo in je v lasti slovenske policije, se je v začetku poletja pokvaril.

Slovenska vojska je danes začela zagotavljati helikopterske prevoze za nujno medicinsko pomoč z mariborskega letališča. Po besedah vodje mariborskega centra za nujno medicinsko pomoč in reševalne prevoze Štefana Mallyja je bila opravljena primopredaja poslov med policijo in vojsko.

Za izvajanje helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči in medbolnišnične prevoze so na Letališču Edvarda Rusjana Maribor doslej uporabljali helikopter policije. A ker mora ta na redni servis, je vlada konec avgusta sklenila, da bo na pomoč začasno priskočila vojska, ki opravlja te prevoze tudi za helikoptersko nujno medicinsko pomoč z Brnika.

Helikoptersko reševanje pri slapu Parabola Reševanje Slovenija Helikopter pokvarjen, namesto njega le z rešilcem

Prevoze naj bi v Mariboru z vojaškim helikopterjem opravljali do zaključka servisa helikopterja policije, predvidoma do konca januarja 2019.

Mally, ki je danes tudi dežurni zdravnik v enoti na mariborskem letališču, kakšnih sprememb v delovanju službe za nujno medicinsko pomoč zaradi tega ne pričakuje. "Danes je bila opravljena primopredaja in začeli smo uporabljati helikopter Slovenske vojske. Zaenkrat še nismo imeli nobenega klica," je povedal .

Helikopterska nujna medicinska pomoč se z mariborskega letališča izvaja od novembra 2016, prej pa je bila edina takšna baza na Brniku, ki je bila za pomoči potrebne na severovzhodu države velikokrat predaleč.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.